Obecné kroniky a ich tvorcovia

Obecné kroniky a ich tvorcovia
Tento týždeň sa spolu s Michalom Hercegom budeme venovať obecným a mestským kronikám. Ak sa tieto knihy vedú správne, môžu byť cenným zdrojom poznatkov z minulosti. Ukážeme si to na príklade mesta Nemšová. Tamojšia kronika nedávno opakovane získala ocenenie v celoslovenskej súťaži. Miroslave Bachratej pri písaní pomáhajú školenia, skúsenosti kolegov a úplne na začiatku to bola aj jedna užitočná kniha.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes sa pozrieme do Horných Salíb neďaleko Galanty. Anna Hrotková vedie tamojšiu obecnú knihu už 56 rokov. Nie vždy to bolo jednoduché, pretože popri povolaní učiteľky až tak veľa času nemala. Napokon si však túto prácu obľúbila.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V našom kronikárskom seriáli sa dnes poradíme s odborníkom. Martin Lukáč je metodik kronikárstva a tvorby pamätných kníh. V tejto oblasti organizuje školenia po celom Slovensku. Michalovi Hercegovi najprv povedal, prečo je dobré, keď si obec vedie kroniku.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pre koho môžu byť informácie z týchto kníh zaujímavé?
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes si pripomenieme človeka, ktorý v Hlohovci dlhé roky viedol nielen mestskú, ale aj svoju osobnú kroniku. Narodil sa v decembri roku 1914. Jeho zápisky sú prístupné vďaka novej knihe Dejiny Hlohovca očami kronikára Ferdinanda Spála. Predstavia nám ju Hlohovčania pohltení históriou Marián Kamenčík a Helena Pekarovičová. Kto bol teda Ferdinand Spál?
Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame