Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti

Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti

Obklopujú nás, sú všade okolo, tvoria náš svet. Farby. Bibiana otvorila minulý týždeň, vo štvrtok novú interaktívnu výstavu venovanú tomuto fenoménu. Na druhom poschodí Medzinárodného domu umenia pre deti vzniklo Laboratórium farieb. Priblížia symboliku, delenie farieb, hry kontrastov, fyzikálny zákony a objavy. Žltá ako farba slnka nám dodá energiu a teplo, červená zrýchli tep a aj rozhýbe a modrá nás upokojí a ochladí a prenesie k vode, k moru.  Máriu Babinskú sprevádzal výtvarník Tomáš Ciller, ktorý mal na starosti výtvarno - priestorové riešenie výstavy.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti každoročne oceňuje najkrajšie knihy, ktoré boli vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku na Slovensku alebo sa na nich väčšinovo podieľali slovenskí autori, v prípade koprodukcie so zahraničím. Každá kniha by mala upútať svojho čitateľa nielen obsahom, ale aj spracovaním. Ide o príťažlivú grafiku, peknú ilustráciu, či zaujímavú väzbu alebo formát. Tentoraz je to už 32. ročník celoslovenskej súťaže. Vydavatelia, grafici, kultúrne inštitúcie, organizácie alebo študenti môžu svoje knižky prihlasovať len do konca januára, už majú na to len dva dni, dnes a zajtra. Mária Babinská sa porozprávala so Zuzanou Mitošinkovou, ktorá je v Bibiane vedúca úseku knižnej kultúry.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Galérii Dušana Rolla na prízemí Bibiany - Medzinárodného domu umenia pre deti nájdeme originálne modely a makety z dávnej aj nedávnej minulosti. Je tam 16 výstav, teda 16 originálnych projektov. Ako sa tvorí výstava? Ako sa skladá? Máriu Babinskú zobrala na „Výstavu v kufríku“, ktorú otvorili v decembri, Martina Pavlikánová z oddelenia živej kultúry v Bibiane.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bibiana robí veľa zaujímavých aktivít a programov pre našich najmenších. Už sme hovorili v našom seriáli o súťaži Najkrajšie knihy Slovenska. Zobrali sme vás na najnovšiu interaktívnu výstavu Laboratórium farieb, ktorú otvorili minulý týždeň, no a teraz sa dozviete o knižnici v Bibiane. Mária Babinská oslovila vedúcu knižnice Hanu Ondrejíčkovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzinárodný dom umenia pre deti – BIBIANA je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava. BIBIANA sprístupňuje deťom umenie netradičnými, experimentálnymi formami. Mária Babinská oslovila riaditeľku Bibiany Zuzanu Liptákovú, ktorá je vo funkcii rok a pol. Prečo sa rozhodla pracovať v tejto inštitúcii?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko seriál o Bibiane - Medzinárodnom dome umenia pre deti,  no a na budúci týždeň budeme spoznávať príbeh Detského folklórneho súboru Klnka.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame