Príbeh 120 ročnej Fajnorky a jej absolventov

Príbeh 120 ročnej Fajnorky a jej absolventov

V súčasnosti je viac ako inokedy, popri vzdelávaniu, dôležité nadobúdanie istých pracovných  zručností. Najmä v priemysle a strojárstve je vítaný rozvoj inovácií a podnikavosti u mladých ľudí. Povedali si to na stretnutí absolventov Strednej priemyselnej školy strojnícka na Fajnorovom nábreží v Bratislave absolventi, keď sa stretli na oslavách 120-tého výročia  vzniku školy. O tom ako ich pripravila na život sa Beáta Repíková porozprávala najskôr s predsedom Slovenskej zváračskej spoločnosti s Pavlom Radičom, ktorí je zároveň aj  predsedom klubu absolventov.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa rozprávame s absolventmi Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží, ako sa im po rokoch vďaka odboru, ktorí si zvolili pre svoje štúdium už ako „násť“ roční, darí. Pavol Sadák konateľ spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou, vývojom a produkciou kompozitných dielov pre veľké dopravné lietadla je zodpovedný aj za to, aby sa  potom nimi navrhnuté letecké komponenty dostali v požadovanej kvalite a včas k renomovaným výrobcom lietadiel. Beáta Repíková sa s Pavlom Sadákom porozprávala aj o tom, ako dnes spolupracuje so školu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohí absolventi Strednej priemyselnej školy strojníckej na bratislavskom Fajnorovom nábreží, ktorá v tomto roku oslavuje 120. výročie, pokračovali v štúdiu na STU v Bratislave. Beáta Repíková  sa s jedným z nich porozprávala. Peter Blažíček konštruuje automatizované a robotizované pracoviská tak, aby odbremenil  ľudí od ich každodennej ťažkej fyzickej práce.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa rozprávame s absolventmi Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave. Stretli sa pri príležitosti 120. výročia vzniku školy. Vybrala sa za nimi Beáta  Repíková a porozprávala sa aj s Matejom Ottavom, ktorý maturoval v roku 2009. Vďaka ktorému odboru sa stal  súčasťou tímu v japonskej firme?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mladí pedagógovia po krátkom čase zo škôl odchádzajú. Je to tak najmä v Bratislave, kde majú po ukončení vysokej školy aj ďalšie možnosti pre uplatnenie. Do Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave sa však bývalí absolventi školy vracajú späť do stredoškolských lavíc, už aj s vysokoškolským diplomom. Učia tam odborné predmety, ktoré si na „Fajnorke“ zamilovali. Na stretnutí absolventov, pri príležitosti 120. výročia školy, sa aj o tom Beáta Repíková rozprávala s Patríciou Chvalnou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

História Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží  sa začala písať v roku 1903. V súčasnosti ponúka štúdium v odboroch strojárstvo, mechatronika, technické lýceum a technické bilingválne lýceum. Maturanti pokračujú v štúdiu na STU a po ukončení vysokej školy spolupracujú so školou už aj ako majitelia alebo konatelia úspešných firiem  . Pomáhajú pri budovaní dielní alebo pri vzdelávaní.

Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame