Obnovená kalvária je duchovným centrom Levíc

Obnovená kalvária je duchovným centrom Levíc

S pôstnym, predveľkonočným obdobím sa spájajú aj pobožnosti krížových ciest. V Leviciach sa každú nedeľu odohrávajú na kalvárii, ktorá po druhej svetovej vojne zarástla a spustla, no vďaka nadšencom získala novú, dôstojnú podobu. Levickú kalváriu vám predstavíme tento týždeň. Michal Herceg sa rozpráva s etnografkou Katarínou Holbovou, ktorá na toto miesto sprevádza aj návštevníkov.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dňoch pôstu si viac všímame aj krížové cesty a kalvárie. Koncom druhej svetovej vojny si vojaci z kaplniek levickej kalvárie urobili delostrelecké pozície. Potom si stavebný materiál z jednotlivých zastavení krížovej cesty rozobrali aj miestni obyvatelia. Kalvária až do začiatku 21. storočia čakala na svoje obnovenie. Podarilo sa to aj vďaka Márii Gajdošovej, ktorá si vzala na starosť ekonomickú stránku veci. Porozprával sa s ňou Michal Herceg.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa s Michalom Hercegom prechádzame po obnovenej levickej kalvárii, ktorá je miestom duchovným, ale aj oddychovým a turistickým.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predchádzajúcih častiach seriálu sme vám predstavili obnovenie a súčasnú podobu kalvárie v Leviciach. Teraz sa s etnologičkou Katarínou Holbovou a Michalom Hercegom pozrieme na jej vznik a históriu.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v seriáli venovali levickej kalvárii. Po obnovení sa stala jedným z duchovných centier mesta. Kedy to tam najviac žije? Na to sa už etnologičky a aktivistky Kataríny Holbovej pýtal Michal Herceg.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame