Ženský spolok Živena

Ženský spolok Živena

Človek je schopný pamätať si svoje detstvo, dospelosť aj starobu. Život v uliciach, známe budovy, ľudí, ktorí patrili k vrstovníkom. Ak sa niekto dožije sto rokov, tak jeho pamäť obsiahne veľmi veľa. A nespomína sa jednoducho. Pred približne sto rokmi sa v Bratislave uskutočnil prvý let na trase Praha – Bratislava a späť. Slovenské národné divadlo išlo hrať predstavenie do Štátneho divadla v Košiciach, v roku 1923 vzniklo Slovenské vlastivedné múzeum a pre železničných zamestnancov bola slávnostne otvorená dnes už legendárna budova IMCY. No a do takéhoto času sa pred 101 rokmi narodila aktívna žena, ktorá si vek pripomína spolu s miestnou organizáciou bratislavskej Živeny. A to bol  fakt, ktorý zaujal aj Hanu Michalčíkovú.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Vždy za všetkým hľadaj ženu“. Toto trochu nadnesené zvolanie platilo doslova pri Živeniarkach, ako si hovorili členky Miestneho odboru Živeny v Bratislave. Nepochybne k nim patrila aj Ľuba Pavlovičová-Baková, ktorá sa stala zakladateľkou spevácko-tanečnej skupiny pri Živene. Venovala sa výskumu autentického folklóru, bola dušou kultúrnej Bratislavy a dokázala okolo seba zhromaždiť významné kultúrne osobnosti. Len tak sa zo skupiny Živena mohol v roku 1948 zrodiť dnes obdivovaný súbor Lúčnica. Vydať sa po stopách tejto pozoruhodnej Živeniarky znamenalo prejsť sa uličkami mesta, ktoré boli jej domovom. Hana Michalčíková ich spoznávala s Alenou Bučekovou zo Živeny.

Ženský spolok Živena II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Betka Strapáková z Miestneho odboru Živeny v Pezinku sa Živene venovala takmer tri desiatky rokov. Organizovala podujatia - vedomostné, kultúrne aj poznávacie, získavala ženy pre túto činnosť, poskytla priestor pre aktivity celým rodinám. Nečudo, že dodnes, ako jeden z mála odborov Živeny sa v Pezinku môžu pochváliť aj mužskými členmi. Po vzore niekdajších stálic, Ambrom Pietrom začínajúc a Vajanským a Škultétym končiac. Hane Michalčíkovej prezradila Betka Strapáková aj ďalšie zaujímavé skutočnosti z Pezinskej Živeny.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň vám približujeme zaujímavé ženy Živeny. Tie, ktoré ju reprezentovali v oblasti kultúrnej, rodinnej, vzdelávacej. Bola medzi nimi aj Jela Krčméry-Vrteľová, uznávaná libretistka a prekladateľka básnických diel klasikov. V Slovenskom národnom divadle bola sólistkou opery, dramaturgičkou redakcie pre deti a mládež a mamou troch detí. V hľadáčiku zaujímavých tvárí Živeny neunikla ani Hane Michalčíkovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po vzniku Československa sa ženy hlásili o svoje práva a vzdelávali sa. Tradičné spolky sa zákonite modernizovali. Aj Živena, ako sme sa na príbehoch viacerých jej členiek presvedčili v tohto týždňovom seriáli. Živenu si väčšina ľudí spája so staršou generáciou, no dnes zamierime za mladými Slovenkami, ktoré združuje Miestny odbor Živena Praha. Hane Michalčíkovej ich takto predstavila Katarína Kaminská.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame