Nemocnica pre zvieratá: Zo života obyvateľov záchrannej stanice v Malackách

Nemocnica pre zvieratá: Zo života obyvateľov záchrannej stanice v Malackách

Tento týždeň navštívime v seriáli Rádia Regina nemocnicu. Ale nie takú obyčajnú. Sieť záchranných zariadení pre choré a zranené, poškodené alebo uhynuté chránené druhy živočíchov na území Slovenskej republiky je aktuálne pokrytá 25 zariadeniami na ich záchranu. Z toho 20 je štátnych a 5 neštátnych zariadení. 

O takého zvieratá sa v Záchrannej stanici pri Správe Chránenej krajinnej oblasti Záhorie v Malackách sa stará pracovník Štátnej ochrany prírody Rudolf Jureček a Tatiana Šušková ju navštívila práve v čase obeda.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa s pracovníkom Štátnej ochrany prírody Rudolfom Jurečkom zoznámili so zvieracími pacientmi vo vnútorných priestoroch stanice najmä ježkami a malými vtákmi a sľúbili sme si, že dnes sa vyberieme do vonkajších voliér. Tatianu Šuškovú ale po ceste na dvor predsa len ešte niečo vo vnútri zadržalo.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nemocnice nie sú príliš obľúbeným miestom pre návštevy. Návšteva záchrannej stanice pre zranené, choré alebo inak poškodené chránené druhy živočíchov však nepríjemná nie je a dokážeme sa tu veľa naučiť o tom ako sa správať k prírode, aby v nej boli „nemocničné miesta“ využívané čo najmenej. Tatiana Šušková sa dnes v Záchrannej stanici pri Správe Chránenej krajinnej oblasti Záhorie v Malackách vybrala s pracovníkom Štátnej ochrany prírody Rudolfom Jurečkom k vonkajším voliéram.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zranených a chorých zvierat v prírode z roka na rok pribúda. Ochranári evidujú nárast hlásení takýchto prípadov zo všetkých kútov Slovenska. Záchranných a rehabilitačných staníc však nepribúda a mnohé z nich sa okrem zachraňovania zvierat venujú pri stúpajúcich nákladoch na prevádzku aj „záchrane“ týchto potrebných pracovísk.

Záchranná stanica pri Správe Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, pracoviska Štátnej ochrany prírody oficiálne funguje od roku 2015, ale o zvieratá sa starajú už od roku 2001. Stanica pokrýva Záhorie a v súčasnosti aj Bratislavu, pretože hlavné mesto žiadne takéto zariadenie nemá.

A ak nájdete zranené zviera a hľadáte pomoc stopercentne natrafíte na Ruda Jurečku, ktorému za roky prešli rukami stovky a stovky zvieracích pacientov. S Tatianou Šuškovou aj dnes v našom seriáli pokračujú v záchrannej stanici vo vizite.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa naposledy vraciame v seriáli týždňa s Tatianou Šuškovou a Rudolfom Jurečkom na „vizitu“ do Záchrannej stanice pri Správe Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, pracoviska Štátnej ochrany prírody. Doteraz sme sa zoznámili najmä s operenými pacientmi. Zaujímalo nás však aj to aké iné druhy zvieracej ríše pomoc ochranárov najčastejšie potrebujú.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nielen strieľanie, ale aj otravy, zásahy elektrickým vedením, zrážky s autom, zničenie pôvodného biotopu a množstvo ďalších príčin plnia celého počas roka zvieracie nemocnice. V prípade nálezu zraneného/hendikepovaného živočícha volajte kontaktujte priamo záchranné zariadenia na to určené. Kontakty nájdete v interaktívnej mapke Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Budúci týždeň ostávame pri téme NEMOCNICA, ale tá, o ktorej budeme hovoriť, je už pre ľudí a je špeciálna. Špecializovaná nemocnica pre ortopedickú protetiku funguje už 20 rokov. Počuli ste už o nej? My ju navštívime od pondelka do piatka s Jankou Bleyovou.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame