Má v súčasnosti Hans Christian Andersen ešte čo povedať deťom, či dospelým?

Má v súčasnosti Hans Christian Andersen ešte čo povedať deťom, či dospelým?

Snehová kráľovná, Dievčatko so zápalkami, Statočný cínový vojačik, Cisárove nové šaty, či Malá morská víla a mnohé iné. Kto by nepoznal rozprávky Hansa Christiana Andersena. Tento slávny dánsky rozprávkar sa narodil v apríli v roku 1805 a zomrel v auguste v roku 1875. Do sveta literatúry uviedol mladého Hansa jeho otec, ktorý mu čítaval Príbehy tisíc a jednej noci a staré dánske legendy. V piatok, 22. marca bude tradičné podujatie, už 19. ročník rozprávkovej Noci s Andersenom na Slovensku. Mária Babinská sa najskôr porozprávala s deťmi. Tu sú reakcie šiestakov zo Základnej školy Ostredkova v Bratislave.

Hans Christian Andersen I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň dominuje v našom vysielaní dánsky prozaik, dramatik, básnik a rozprávkar Hans Christian Andersen. Pochádzal z chudobnej vidieckej rodiny. Do sveta rozprávok nazrel vďaka svojmu otcovi, ktorý mu ich rozprával. Jeho matka bola práčka, ktorá prepadla alkoholu. Únikom z neľahkého života sa pre neho stal svet fantázie.

Ako chlapec sa Andersen hrával s bábkami a vyrobil si vlastné bábkové divadlo. Keďže jeho rodina bola chudobná, odišiel zo školy a začal pracovať v továrni. Neskôr pôsobil v Kodani, kde sa živil ako bábkoherec, či spevák. Vďaka priazni mecenášov mohol študovať a písať hry, básne a romány. V roku 1822 vydal svoju prvú knihu Duch v Palnatokovom hrobe. Andersen bol samotár a svoje city a predstavy zachytil vo svojich rozprávkach, napísal ich 168. Mária Babinská sa zhovárala s Vierou Némethovou – vedúcou knižnično-informačných služieb a metodičkou petržalskej knižnice.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hans Christian Andersen bol dánsky spisovateľ a rozprávkar, žil v rokoch 1805 až 1875. Tento týždeň mu venujeme pozornosť. Jeho rozprávky vynikajú humorom, iróniou, satirou a typickým zosmiešňovaním hlúposti a namyslenosti, ale aj súcitom so sociálne slabými. Ich ústrednými postavami sú napr. aj predmety ako porcelánové i cínové figúrky, ale aj zvieratá, ktoré oživil, personifikoval a prostredníctvom nich vykreslil krásne i smutné stránky života. Aký majú vzťah k Andersenovi naše deti? Čítajú jeho diela? Mária Babinská sa najskôr rozprávala s učiteľkou slovenčiny v bratislavskej Základnej škole Ostredkova, Lenkou Šufliarskou.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„V jeden krásny jarný deň roku 1841 zakotvil v prešporskom prístave diaľkový parník, aby doplnil uhlie pre ďalšiu plavbu hore Dunajom. Medzi pasažiermi, ktorí si vo voľnej chvíli išli prezrieť mesto, bol aj Hans Christian Andersen.“ Tento týždeň sa venujeme tomuto slávnemu dánskemu rozprávkarovi. V našom hlavnom meste je bronzová socha Andersena, odhalili ju na Hviezdoslavovom námestí 2. júna 2006 pri príležitosti 165. výročia jeho návštevy Bratislavy. Autorom tohto diela je akademický sochár Tibor Bartfay. Na podstavci sochy je vyrytá veta o Bratislave z Andersenovho denníka: „Hádam si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto."

Už zajtra sa môžu naše ratolesti tešiť na tradičné podujatie Noc s Andersenom. Mária Babinská oslovila Lenku Čechvalovú zo Spolku slovenských knihovníkov a knižníc. Už 5 rokov koordinuje Noc s Andersenom na Slovensku.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame