Pred 200 rokmi sa narodila prvá ochotnícka herečka Anička Jurkovičová

Pred 200 rokmi sa narodila prvá ochotnícka herečka Anička Jurkovičová

Už len pár dní a pripomenieme si jedno významné výročie. Šiesteho apríla roku 1824, teda presne pred 200 rokmi, sa v Novom Meste nad Váhom narodila Anička Jurkovičová, neskôr Hurbanová. Poznáme ju ako prvú slovenskú ochotnícku herečku. Kým sa nevydala za národovca Jozefa Miloslava Hurbana, žila v Sobotišti neďaleko Senice. V sobotišťskej knižnici sa Michal Herceg o živote Aničky Jurkovičovej dozvedel viac od Drahoslavy Mrázkovej.

Pred 200 rokmi sa narodila prvá ochotnícka herečka Anička Jurkovičová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o talentovanej žene, ktorá sa ako prvá Slovenka odvážila vyjsť na divadelné javisko. Narodila sa pred 200 rokmi a jej meno je Anička Jurkovičová. K nebojácnosti a vlastenectvu ju viedli už doma.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A my pokračujeme v príbehu našej prvej ochotníckej herečky Aničky Jurkovičovej. Včera sme ju opustili v smutnej chvíli rozchodu s Jánom Franciscim. Dnes vám však už predstavíme skutočného muža jej života.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už o pár dní, šiesteho apríla, uplynie 200 rokov od narodenia priekopníčky slovenského ženského ochotníckeho herectva. Jej život približuje aj trojdielny televízny film Anička Jurkovičová, ktorý v roku 1983 nakrútil režisér Ján Lacko. Michal Herceg sa porozprával s herečkou Zuzanou Frenglovou, ktorá stvárnila hlavnú filmovú postavu.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od začiatku týždňa sme sa venovali osobnosti Aničky Jurkovičovej Hurbanovej, ktorá sa ako prvá Slovenka postavila na divadelné javisko. Zajtra uplynie dvesto rokov od jej narodenia. S týmto výročím súvisia rôzne podujatia. Už o necelý týždeň sa napríklad v Novom Meste nad Váhom začne divadelný Festival Aničky Jurkovičovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na budúci týždeň budeme tancovať s poslucháčmi konzervatória.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame