Príbeh na špičkách

Príbeh na špičkách

Seriál tohto týždňa bude z prostredia, v ktorom je prirodzené za zvukov hudby tancovať. V dresoch, ale aj krátkych sukničkách, či v parádnych kostýmoch. Ale čo je dôležité v baletných špičkách. Za ladnými tanečnými pohybmi je množstvo driny a najmä pravidelných tréningov. Tak to funguje aj v jednej netypickej škole, v Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej. V najstaršej štátnej tanečnej škole na Slovensku. Založili ju v roku 1949 a odvtedy vychovala množstvo tanečníkov a prispela k rozvoju baletného školstva. V príjemnom prostredí Horského parku, na Gorazdovej ulici v Bratislave, vošla vstupnou bránou do školy Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K Tanečnému konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave patrí celkom prirodzene aj školský internát. Študenti sú v ňom ubytovaní od začiatku štúdia v prvom ročníku teda už ako 12 roční. Starajú sa o nich dve vychovávateľky Michaela Benciová a Lucia Wilsonová. Sú ako dve náhradné mamy pre mladé dievčatá a chlapcov, ktorí sú počas týždňa oddelení od rodiny. Začiatky internátneho spôsobu života sa nezaobídu bez obáv z nového prostredia. Aj preto je každá pomocná ruka vychovávateliek potrebná. Hane Michalčíkovej to potvrdila najskôr Lucia Wilsonová a po nej aj dievčatá.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nemusí to byť zrovna Popoluška, aby čarovné črievičky ožili. V legendárnom balete Labutie jazero ich má na nohách každá labuť. Príbeh mladých žien, ktoré zakliate do labutej  podoby lietajú, uchvátil milióny ľudí po celom svete. A preslávil nielen romantický príbeh, ale aj nádhernú hudbu Piotra Iľjiča Čajkovského a ikonické tance labutí. Labutí kostým, to je tiež ukážka majstrovského diela a sen mnohých mladých baletiek. Presvedčila sa o tom aj Hana Michalčíková, ktorá sa dvoch študentiek v Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej opýtala, v akom kostýme by chceli tancovať.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Balet je staré a krásne umenie, ktorému rozumejú ľudia aj bez slov. Tlieskajú mu všetci nadšenci elegancie, pohybu a krásnej hudby. Nenadarmo sa vraví, že baletní umelci netancujú, ale plávajú po javisku ladnými pohybmi. Ako samostatná umelecká forma vznikol balet vo Francúzsku za vlády Ľudovíta 14-teho, veľkého prívrženca tanca. Baletu upísali svoj život mnohí umelci, ktorí neskôr svoje skúsenosti uplatnili ako pedagógovia. V Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave sa s dvomi z nich stretla po úspechu na medzinárodnej súťaži vo Viedni Hana Michalčíková Najskôr k mikrofónu pozvala Marinu Častkovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Balet Slovenského národného divadla začal písať svoju históriu v máji 1920 predstavením Delibovej Coppélie a Dvořákových Slovanských tancov. Cieľom bolo zaradiť sa medzi významné európske scény a dať priestor predstaviteľom viacerých generácií choreografov a interpretov s dôrazom na pôvodnú tvorbu. Aj preto súbor spolupracoval a dodnes úzko spolupracuje s Tanečným konzervatóriom Evy Jaczovej v Bratislave. Veľa vecí v balete zažil, mnoho osobností slovenskej aj svetovej baletnej scény poznal Miklóš Vojtech, pedagóg Tanečného konzervatória Evy Jaczovej. V krásnej kulise  hudby z Čajkovského Labutieho jazera, v ktorom sám tancoval, porozprával Hane Michalčíkovej o histórii baletu.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v bratislavskom Horskom parku netreba chodiť po špičkách, naopak, treba sa započúvať do krásnej hudby na ktorú tancujú talentovaní mladí umelci – budúce baleríny a taneční majstri.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame