30 rokov súboru Dúbravanka

30 rokov súboru Dúbravanka

Bez ich spevu a dobrej nálady sa neobíde azda ani jedno podujatie v bratislavskej Dúbravke. Hovorím o „Dúbravanke“, o najstaršom  seniorskom speváckom súbore, ktorý už 3 desaťročia rozdáva radosť na festivaloch, hodoch, jarmokoch, ale i v rôznych sociálnych zariadeniach. Spomínaný súbor založili dva manželské páry: Cibresovci a Chomovci. Janku Bleyovú však zaujímalo, čím súbor žije dnes, kto a prečo v ňom spieva a vybrala sa preto za nimi práve počas nácviku.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia v seniorskom veku sa občas zvyknú posťažovať, že kým chodili do práce, starali sa o deti, o chod celej rodiny, len aby to doma všetko bezchybne klapalo, nemali čas na svoje záľuby. Svoje sny z mladosti si napokon, paradoxne , dokážu splniť až keď odídu do dôchodku a keď z domu vyletia aj dospelé deti. Taký je aj príbeh, ktorý Anka Gavurníková, zo speváckeho súboru Dúbravanka, porozprávala Janke Bleyovej.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka síce existuje viac seniorských speváckych súborov, ale my vás tento týždeň v našom seriáli zoznamujeme s členmi najstaršieho a zároveň najznámejšieho speváckeho súboru. Dúbravanku, lebo o nej je reč, na vystúpeniach spoznáte nielen podľa modro-bielych krojov, ale aj s chytľavou dobrou náladou. Poďte sa teda s Jankou Bleyovou, nadýchať dobrej atmosféry, medzi spievajúcich seniorov.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hrajú a spievajú pre radosť sebe, ale i návštevníkom rôznych bratislavských kultúrnych podujatí. Taká je filozofia speváckeho súboru Dúbravanka, ktorému „to spieva“ už tri desaťročia. Sami cítia, že sa z roka na rok zlepšujú. Napokon, aj diváci po vystúpeniach   burácajúcim potleskom, dávajú najavo spokojnosť s ich výkonmi. Samozrejme, na  stúpajúcej kvalite súboru, cítiť rukopis hudobníka, ich umeleckého vedúceho Jozefa Cintulu. Janka Bleyová zachytila jeho pokyny pred samotným nácvikom.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dúbravanku, teda najstarší spevácky súbor v bratislavskej časti, už onedlho čaká vystúpenie na Festivale vína v Rakúsku. Je to  medzigeneračný festival a oni budú prezentovať práve tie strieborné radosti. Členovia speváckeho súboru majú nabitý program, doslova na celé leto - aj preto s nadšením nacvičujú nový repertoár. Umelecký vedúci Jozef Cintula s hrdosťou v hlase, takto Janke Bleyovej predstavil ďalšieho dôležitého člena súboru Karola Stráňaia.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame