Budúcnosť učebných odborov na stredných školách gastronómie a hotelových služieb

Budúcnosť učebných odborov na stredných školách gastronómie a hotelových služieb

Prijímacie skúšky na školský rok 2024/2025 na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu či konzervatóriá sú v plnom prúde. Deviataci si vyberajú aj  študijné a učebné odbory v oblasti gastronómie. Perspektívu má aj učebný odbor kuchár-mäsiar . Kuchári a mäsiari zohrávajú kľúčovú úlohu v stravovacom priemysle. Odborníci v tomto  „remesle“ majú možnosti zamestnať sa nielen v reštauráciách a hoteloch, ale aj v cateringových spoločnostiach, školách, nemocniciach, prípadne vo svojich prevádzkach. Spojenie odborov mäsiar-kuchár prináša aj nové možnosti. Beáta Repíková sa o tom porozprávala najskôr s majstrom odborného výcviku Ladislavom Šimonom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Profesia kuchára ponúka mladým ľuďom po ukončení školy neobmedzené možnosti nielen v profesionálnom svete, ale aj doma. Študenti, ktorí sa rozhodnú pre túto cestu, majú pred sebou otvorené dvere do sveta gastronómie, kde môžu objavovať nové chute, kultúry a tradície. Presvedčili sa o tom, v uplynulých dňoch, pedagógovia a majstri odborného výcviku na praktickej maturitnej skúške v SOŠ Gastronómie a hotelových služieb v Bratislave na Farského ulici. Beáta Repíková tam oslovila najskôr predsedu komisie školstva mládeže a športu bratislavského samosprávneho kraja Juraja Jánošíka.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V gastronómii je veľmi dôležité mať pevné základy, prax a odborné vzdelanie. Aj štúdium učebného odboru cukrár môže poskytnúť mladým ľuďom základné znalosti a zručnosti v špecifickej oblasti. Avšak, doplnenie tohto štúdia o ďalší odbor - spoločné  stravovanie môže rozšíriť možnosti a zručnosti o ďalšie aspekty gastronómie. Beáta Repíková sa o tom rozpráva so študentkou SOŠ Gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave Elinou Železňák, ktorá je z Ukrajiny a po ukončení učebného odboru cukrár pokračuje v štúdiu odboru - spoločné stravovanie.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Študijný odbor pracovník  v hotelierstve a cestovnom ruchu si vyberajú mnohí mladí ľudia aj preto, lebo ešte stále nie sú rozhodnutí či sa zamerajú v gastronómii viac na  získavanie kuchárskych, čašníckych alebo manažérskych zručností.  

Po ukončení školy v danom odbore majú veľa možností, ako sa uplatniť na trhu práce. Ovládajú dva cudzie jazyky anglický a nemecký a vedia riešiť problémové situácie. Aj o perspektíve spomínaného študijného odboru sa Beáta Repíková porozprávala v uplynulých dňoch s maturantkami na praktickej maturitnej skúške v bratislavskej SOŠ Gastronómie a hotelových služieb.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa venujeme perspektíve štúdia mladých ľudí v oblasti gastronómie. V Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave  pribudol pred niekoľkými rokmi aj nový študijný odbor poradenstvo vo výžive. Mnohé študentky si ho vybrali aj preto, že nasledovali svojich rodičov a blízkych, ktorí kedysi chodili do spomínanej školy. Beáte Repíkovej to povedala aj študentka 3. ročníka Lea.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame