Poklady rozhlasového archívu

Poklady rozhlasového archívu

Rozhlasové, ale ani televízne vysielanie sa v éteri po odvysielaní len tak nestratí. Naopak každý jeho zvuk či obraz má svoje miesto v archíve RTVS v písomnej, grafickej, zvukovo-obrazovej, zvukovej či inej dokumentárnej podobe.

Rozhlasový archív sa začal kreovať so vznikom Slovenského rozhlasu v rokoch 1926-27, najskôr bol len súčasťou Literárneho oddelenia, dokumenty sa nesystémovo uchovávali až do roku 1953, kedy vznikol archív ako rozhlasová inštitúcia a v sedemdesiatych rokoch bol zmenený na archív zvláštneho významu. Dnes sa používa termín špecializovaný verejný archív – čo sú archívy, ktoré nie sú štátne, ale patria pod právnické osoby zriadené zákonom. A takýto archív má aj Slovenský rozhlas.

Jeho prehliadku v Seriáli týždňa začína Tatiana Šušková s tímlíderkou oddelenia písomných fondov archívu RTVS, organizačnej zložky Slovenský rozhlas Barborou Kopuncovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa definície je archív je odborné pracovisko, ktoré preberá, eviduje, ochraňuje a sprístupňuje archívne dokumenty. Tento týždeň sme sa v Seriáli Rádia Regina vybrali do archívu RTVS – organizačná zložka Slovenský rozhlas. Svojim poslaním aj on prispieva k napĺňaniu verejnoprávnosti našej inštitúcie. Je miestom uchovávania faktov našej histórie a cenným bádateľským priestorom pre odbornú, ale aj laickú verejnosť. A zdrojov informácií k danej téme alebo obdobiu je vždy viacero. Tatiana Šušková sa s Máriou Samuhelovou v rozhlasovej bádateľni zastavila pri policiach plných hrubých zväzkov.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetok programový materiál sa začal v archíve Slovenského rozhlasu systematicky zhromažďovať až po vytvorení textového archívu v máji roku 1953 a v oblasti zvukových dokumentov nastal zlom až v roku 1964, kedy bola vytvorená zvuková dokumentácia ako súčasť dokumentačného oddelenia Československého rozhlasu v Bratislave.

Na magnetofónových pásoch a CD nosičoch je dnes v Slovenskom rozhlase v troch regionálnych oddeleniach uložených celkovo 25 209 zvukových dokumentov rôznej minutáže a tento počet ešte nie je konečný. Tie najvzácnejšie nájdeme doslova v zvukovej pokladnici nášho archívu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem zvukových, písomných, grafických dokumentov a fotografií je neodmysliteľnou súčasťou Archívu Slovenského rozhlasu aj notový archív. Tak ako hudba v éteri. Pracovníčka archívu Anna Žideková dnes v ďalšej časti Seriálu Rádia Regina na prehliadku notového archívu vzala Tatianu Šuškovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Seriáli rádia Regina prechádzame po priestoroch archívu Slovenského rozhlasu.Ťažiskovými dokumentami v našom archíve sú dokumenty zvukové, ale históriu rozhlasového vysielania mapujú aj materiály programového, obrazového a správneho charakteru, dôležitou súčasťou archívu je aj zbierka fotografií a negatívov. Množstvo archiválií  si v modernej dobe vyžaduje aj nové spôsoby ich spracúvania a katalogizácie a tak RTVS pred rokmi začala proces digitalizácie fondov archívu a fonotéky. A práve na toto pracovisko nás v poslednej časti Seriálu Rádia Regina o rozhlasovom archíve pozýva Tatiana Šušková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa prechádzali po našom rozhlasovom archíve a budúci týždeň sa vyberieme do mesta. Viete, ktoré mesto na západnom Slovensku nikdy nedobyli ľsťou ani zbraňou? Je to mesto Komárno a my vás prevedieme jeho zaujímavou minulosťou. Od pondelka do piatka v tomto čase.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame