V znamení bodavého hmyzu

V znamení bodavého hmyzu

Výskyt bodavého hmyzu v tomto ročnom období je veľký a s pribúdajúcimi teplotami leta a suchším počasím, bude ešte väčší. Každý z nás si z konfrontácie s bodavým hmyzom odnesie opuch po uštipnutí a svrbiacu vyrážku. Takéto “boľačky“ k letu patria a zvyčajne nemajú trvalé následky. V pozore by však mali byť alergici, deti a starší ľudia. V strehu sme však v posledných rokoch naozaj všetci odborníci pridávajú výstrahu pred sršňom ázijským, ktorý je rozšírený po celej juhozápadnej Európe a jeho výskyt potvrdilo Česko aj Maďarsko. Seriál v znamení bodavého hmyzu dnes otvára Hana Michalčíková Sršňom obyčajným.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Leto je krásne obdobie, ale človek v ňom musí byť obzvlášť ostražitý. Najmä, ak sa vyberie do prírody, do lesa, do parkov, alebo k vodným plochám. Číha tu na neho množstvo nástrah. Napríklad v podobe hmyzu bodavého, štípajúceho aj hryziaceho. Dnes vás upozorníme na pavúkov, ktorých máme na Slovensku dosť, ale našťastie tých zákerne nebezpečných oproti iným krajinám sveta pomenej. Ak nemáte zrovna Arachnofóbiu, prehnaný a neopodstatnený strach z pavúkov, môžete si zaujímavé informácie, ktoré zozbierala Hana Michalčíková vypočuť aj dnes ráno.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej časti seriálu o bodavom hmyze sa budeme venovať včelám. Už z diaľky nám dávajú o sebe vedieť bzučaním. Viete, čo tento zvuk vyvoláva? Trepotajúce sa krídla včielok. Včely majú na každej strane tela dve krídla, ktoré sú držané spolu hrebeňovitými zubami nazývanými hamulus. No a tieto zuby umožňujú, aby obe krídla pôsobili ako jeden veľký povrch a pomohli včielke pri lete vytvárať väčší zdvih. Bzučanie je však len signál o ich príchode, horšie je to, keď nám zanechajú aj pozdrav v podobe bodnutia. Napriek všetkému sú však pre nás zaujímavé a užitočné. potvrdil Hane Michalčíkovej aj Adrián Purkart z Katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a pridal ďalšie menej známe fakty.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň hovoríme v našom rannom seriáli o hmyze, ktorý pichá, bodá, spôsobuje opuchy, bolesti, nepríjemné sčervenanie kože a nezriedka aj alergické prejavy, ktoré už však patria do rúk odborníkov. Pokiaľ sme zdraví, útok bodavého hmyzu by sme mali zvládnuť. Včera sme hovorili o včelách, ku ktorým sme, aj napriek rizikám, vďaka ich prínosu pre človeka zhovievaví. Iné to už však je u ôs, ktoré väčšina z nás neznáša, bojí sa ich a spolu s pestovateľmi ovocia ich doslova nenávidí. Hoci podľa špecialistov na hmyz- entomológov, je to tým, že o nich málo vieme. No a toto konštatovanie chceme dnes napraviť. Slovo má Hana Michalčíková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poslednú časť nášho seriálu sme tento týždeň rezervovali pre komáre. Nepríjemný  bodavý hmyz, ktorý zanecháva aj červené opuchnuté miesta na koži. Poznali a báli sa ho už starí Gréci, problémy spôsobil aj bojovným Rimanom a zgustol si aj na aj európskych kolonizátoroch. Pre tých bol však oveľa nebezpečnejší, ako naše komáre. Prenášal totiž rôzne typy ochorení od malárie, žltej horúčky a iných nebezpečných smrtiacich ochorení. Hmyz na pohľad nepatrný, váži asi dva a pol miligramu, ale dovolí si toho veľa. Pokračuje Hana Michalčíková v rozhovore s odborníčkou na komáre Luciou Strelkovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V závere poviem to, čo viac menej viete, alebo aspoň tušíte. Komáre viac otravujú vtedy, ak sa počas dňa ochladí alebo krátko pred dažďom. Dokážu lietať až štyri hodiny bez prestávky, rýchlosťou jeden až dva km/h a krv nám ľuďom ,ako aj iným teplokrvným živočíchom, pijú iba samičky. Uštipnutie komárom nemusí byť závažné, pokiaľ komár neprenáša nebezpečné parazity. Ale musíme byť pozorní a chrániť sa všetkými dostupnými prostriedkami. Bodavý hmyz patrí k letu. Nie je príjemný, ale ako sme sa aj v seriáli týždňa dozvedeli, v rámci biodiverzity užitočný. Už od pondelka však budete mať od neho pokoj teda aspoň vo vysielaní, v ktorom ranné minúty zaplnia divadelníci ochotníci z Petržalky.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame