Predstavujeme pamiatky príkladnej obnovy v regióne

Predstavujeme pamiatky príkladnej obnovy v regióne

Asi neexistuje lepšie vyjadrenie úcty k hodnotám nášho regiónu a jeho kultúrneho dedičstva ako ich obnova. Neraz komplikovaný, ale najmä kultivovaný a citlivý prístup majiteľov historických stavieb vrátil v našom regióne už množstvo historických objektov opäť do života a dnes dotvárajú autentickosť a výnimočnosť prostredia, v ktorom sa nachádzajú.

Academia Istropolitana Nova tento rok už po trinásty krát odovzdávala ocenenia za príkladnú obnovu. Sú o to cennejšie, že zväčša nejde o predmety pamiatkovej ochrany, ale ich majitelia a správcovia sa aj tak usilujú o čo najvyššiu záchranu ich kultúrnych a historických hodnôt.

Tento týždeň vám v seriáli Rádia Regina jednotlivé ocenené objekty predstaví Tatiana Šušková a spolu s Luciou Gembešovou z Academie Istropolitana Nova začínajú práve v Svätom Jure.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Academia Istropolitana Nova už po 13 krát odovzdávala ocenenia za príkladnú obnovu. Ide najmä o budovy, ktoré nie pamiatkovo chránené, ale ich majitelia správcovia alebo dobrovoľníci robia napriek oveľa väčšej náročnosti realizácie  všetko preto, aby zachovali ich architektonickú a historickú hodnotu.  

Tento rok bolo v bratislavskom regióne ocenených šesť takýchto objektov a my vám ich postupne v seriáli Rádia Regina predstavujeme. Dnes ešte zostala Tatiana Šušková s Luciou Gembešovou z Academie Istropolitana Nova vo Svätom Jure.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Historické objekty sú súčasťou prvého vizuálneho kontaktu, ktorý vnímajú obyvatelia a turisti prechádzajúci našim krajom. Príkladne obnovené kaštiele, vinohradnícke domy, kúrie a iné historické objekty vytvárajú jedinečný obraz našich obcí a miest. Každý vlastník či správca, ktorý vráti týmto objektom pôvodný vzhľad tým vyjadruje úctu k nášmu kultúrnemu dedičstvu.

Aj tento rok preto Academia Istropolitana, už po trinásty krát, oceňovala projekty príkladnej obnovy a my vám ich laureátov predstavujeme v Seriáli týždňa. Dnes to je jedinečná malebná stavba, ktorá je výnimočným príkladom alpskej architektúry v Malých Karpatoch – lovecký zámoček Solírov.

Tatiana Šušková oslovila najskôr riaditeľa Pamiatkového ústavu SR Pavla Ižvodla.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rekonštrukcia objektov kultúrneho dedičstva je náročným, komplikovaným a zdĺhavým proces najmä pre tých vlastníkov a správcov, ktorí sa na jednej strane usilujú zachovať tradičné postupy umelecko remeselnej obnovy a rekonštrukcie a na strane druhej aj modernizovať účely, ktorým majú slúžiť.

Spájanie síl je v tomto smere niekedy nevyhnutnosťou. A práve to pomohlo zachrániť pred úplným zánikom historický skleník v Malom parku v Stupave, v ktorom ešte v roku 2012 začala skupina nadšencov jeho čistením postupne odkrývať jeho kultúrno-spoločenské hodnoty.

A Academia Istropolitana Nova na 13. ročníku oceňovania príkladnej obnovy vyzdvihla aj spoluprácu aktivistov a samosprávy. Tatiane Šuškovej povedala viac Lucia Gembešová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lovecký zámoček Solírov, historický skleník a Krupičkov dom v Malom parku v Stupave, hrad Biely Kameň nad Svätým Jurom, renesančný dom v tom istom mestečku, dom vinohradníka v Ružovej doline v Suchej nad Parnou. Šesticu objektov, ktoré tento rok získali v 13. ročníku ocenenie za príkladnú obnovu uzatvára meštiansky dom na námestí v Modre, ktorý nám v seriáli Rádia Regina predstavia Tatiana Šušková a Lucia Gembická z Academie Istropolitana Nova, ktorá ocenenia udeľuje.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame