Príbeh mlieka

Príbeh mlieka

Je pondelok, a tak začíname náš príbeh na týždeň novou témou. A hovoriť budeme o mlieku. Pred rokmi sa vďaka rôznym podporným programom podarilo zastaviť klesajúci trend spotreby mlieka. Dnešný moderný človek je však aj tak od sveta dorábania mlieka vzdialený, takže preňho bude celkom nové, čo sa dozvie počas tohto týždňa v našom príbehu.

Začneme v dojárni, respektíve v čakárni na dojenie na družstve v Smoleniciach.
Martin Jurčo sa zootechnika Alexandra Baxu opýtal, či si dojičky pri rannej smene musia privstať.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom týždňovom seriáli sa venujeme mlieku. Včera sme boli v maštali a pri prvovýrobe, dnes sa pomyselne skryjeme do cisterny s mliekom a odvezieme sa do mliekarne. Konkrétne do Bánoviec nad Bebravou, kde po postupnej transformácii mliekarenského odvetvia zostala jedna z najmodernejších mliekarní a Slovensku s kompletným sortimentom. Tam, kde sa rozdeľuje mlieko na výrobu jogurtov či syrov, sa Martin Jurčo porozprával s riaditeľom podniku Rastislavom Luptákom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh mlieka dnes pokračuje v mliekarni. Zašli sme do Bánoviec nad Bebravou, kde je modernizovaný závod a tam vyrábajú napríklad aj parenice a rôzne druhy parených syrov či oštiepkov. Celá časť tohto sortimentu mliekarne sa vyrába v jednej hale, kde je hluk viacerých strojov, veľa pary, no najmä veľmi dobrá vôňa zrazeného mlieka, tvarohu i čerstvej parenice. Ale sú tam aj tanky s polotovarom - hrudkou, ktorá je na polceste od mlieka k spomínaným výrobkom. Martinovi Jurčovi robil sprievodcu riaditeľ podniku Rastislav Lupták.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V príbehu mlieka sa postupne dostávame až na záver celého výrobného mliečneho reťazca. V mliekarenskom podniku v Bánovciach nad Bebravou sme sa boli pozrieť do haly, kde sa produkujú parené výrobky. Dnes sme sa presunuli do ďalšieho oddelenia za výrobou a to do chladiarne a napokon do baliarne hotových výrobkov. Martinovi Jurčovi robil sprievodcu riaditeľ podniku Rastislav Lupták.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa hovoríme o mlieku, presnejšie povedané o jeho spracovaní. Boli sme v dojárni, pri spracovaní rôznych druhov mliečnych výrobkov, výrobe syrov, ich balení a náš príbeh sa skončil pri kontrole kvality. Teraz si povieme o tom, ako sa vyvíjala technológia spracovania mlieka a výroby syra. O jednej z prvých metód povedala Martinovi Jurčovi Mária Greifová z Oddelenia potravinárskej technológie na rovnomennej fakulte Slovenskej technickej univerzity.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame