Budúci inžinieri a ich inšpirácie

Budúci inžinieri a ich inšpirácie

Tento týždeň sa v našom seriáli Rádia Regina Západ pozrieme na to, ako technické odbory  dnes zasahujú už nielen do praktických oblastí života, do priemyslu či zdravotníctva, ale aj do oblasti umenia. Beáta  Repíková sa o tom porozprávala najskôr so študentkou druhého ročníka Fakulty špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Veronikou Basivovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Technické odbory zasahujú čoraz viac aj do oblasti módy. Dnes sa vyberieme na Fakultu priemyselných technológii a povieme si o tom, ako nový elastomérny materiál prispeje nielen k módnemu dizajnu športových topánok. Beáta Repíková oslovila doktora Ivana Labaja. Prečo  zostal po ukončení doktorandského štúdia na spomínanej fakulte?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tzv. autonómne stroje zohrávajú v poľnohospodárstve stále dôležitejšiu úlohu, najmä pri zbere úrody. Dokážu pracovať s vysokou presnosťou a efektivitou. Používajú senzory a GPS technológie na presné určenie polohy plodín, čo znižuje plytvanie a zabezpečuje, že úroda je zbieraná v optimálnom čase. Použitie autonómnych strojov znižuje potrebu ľudskej pracovnej sily, čo môže výrazne znížiť náklady. Beáta Repíková sa o tom porozpráva s docentom Vladimírom Cviklovičom z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Technické odbory dnes zasahujú nielen do praktických oblastí života a do priemyslu, ale aj do zdravotníctva. Študenti a výskumní pracovníci Technických univerzít v rámci celého Slovenska využívajú technické myslenie, moderné technológie a pokročilé softvéry či 3D tlač napríklad aj na to, aby vytvárali ortézy, ktoré sú presne prispôsobené potrebám jednotlivých pacientov. O personalizovaných ortézach sa Beáta Repíková rozprávala s mladým výskumným pracovníkom na katedre počítačovej podpory výrobných technológii - Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove Adriánom Vodilkom.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Strojárstvo a umenie na prvý pohľad môžu vyzerať ako dva úplne odlišné svety, no ich prepojenie môže viesť a aj vedie k výnimočným výsledkom. Tak napríklad „kinetická socha“ je príkladom toho ako sa technické a umelecké disciplíny môžu prepojiť. Presvedčila sa o tom Beáta Repíková, ktorá sa zastavila pri kinetickom súsoší velikánov vedy Alberta Einsteina a Aurela Stodolu, ktorého autorom je študent 4. ročníka Strojníckej fakulty v Košiciach Samuel Kerekeš.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred 110 rokmi svet a najmä Európu zasiahlo vypuknutie prvej svetovej vojny. Po jej stopách budeme putovať od pondelka.

Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame