Slovenské potraviny v Európskej únii

Slovenské potraviny v Európskej únii

Spišské párky, Bratislavské rožky, Skalický trdelník, Stupavské zelé, Zázrivské vojky, tradičná Lovecká saláma alebo Žitavská paprika. Viete čo majú tieto výrobky spoločné? Každú z potravín vyrába viacero výrobcov a je prísne sledovaný proces ich výroby. Patria totiž do jednej z kategórií, ktoré majú certifikát Európskej únie:

  • Zaručená tradičná špecialita
  • Chránené označenie pôvodu
  • Chránené zemepisné označenie.

Teraz si s Martinom Jurčom a Dušanom Chrenekom z Európskej komisie zrekapitulujme druhy týchto označení.

Seriál RRZ: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedným z úspešných slovenských produktov v Európskej únii je slovenský med a slovenská medovina. Aj keď medu je stále menej ako reálna spotreba, často nachádza svojich spotrebiteľov aj v krajinách EÚ. Ako povedal Martinovi Jurčovi výrobca medu a medoviny Pavol Kudláč zo Smoleníc, slovenská medovina a slovenský med majú svetové parametre. Aj preto je podľa neho dôležité európske označovanie, ktoré jasne označuje med ako slovenský a dovezený.

Seriál RRZ: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedným z úspešných slovenských produktov v Európskej únii  je slovenské víno. A je až milo prekvapujúce, že aj typicky vinárske štáty v Európskej únii spoznávajú slovenské odrody vín, a teda aj slovenské regióny. Dokumentom sú úspechy na súťažiach, ale aj objednávky z Francúzska či ďalších krajín.

O tom ako sa zmenilo slovenské vinohradníctvo a vinárstvo od vstupu Slovenska do EÚ povedala Martinovi Jurčovi Jaroslava Kaňuchová Pátková, riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Seriál RRZ: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pristavíme pri modernej poľnohospodárskej technike. Nie sú to zaprášené a zaolejované stroje, ale interiér predstavuje v podstate pracovisko počítačového odborníka. Postupne začala technika prichádzať aj k nám, z európskych zdrojov nakúpili moderné stroje takmer všetky poľnohospodárske podniky u nás. Ako povedal Martinovi Jurčovi prezident združenia Agrion Peter Matejovič obnova nejde tak plynule. Najprv sa pristavili na začiatku 90. rokov.

Seriál RRZ: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pristavíme pri potravinách. Za dvadsať rokov nášho členstva v Európskej únii sa celkom otvoril trh s potravinami zároveň to znamenalo oveľa väčšiu konkurenciu pre výrobcov. Žiaľ naše potraviny ťahajú v tomto smere za kratší koniec, keďže u nás sú drahšie vstupy za prácu či energie. Martin Jurčo sa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jany Venhartovej pýtal aj na pozitíva.

Seriál RRZ: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame