75 rokov SĽUK-u

75 rokov SĽUK-u

Kto by na Slovensku nevedel, čo je to SĽUK? Umelecký súbor, ktorý nám spevom a tancom spríjemnil, za neuveriteľných 75 rokov svojej existencie, nejednu voľnú chvíľu. Prvé verejné vystúpenie mal 29. augusta 1949 na nádvorí pod Zvolenským hradom. Bolo to pri príležitosti 5. výročia SNP. Súbor mal vtedy viac než 100 členov a sledovalo ho viac než 30 000 divákov. Minulosti aj súčasnosti SĽUK-u sa v seriáli týždňa venuje Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

So všetkými myšlienkami, ktoré na tému tanec vznikli, možno len súhlasiť: „Pravé dary tanca sú dotyk, pohyb, nápad, alebo Tanec je komunikácia medzi telom a dušou, vyjadruje to, na čo slová nestačia. A nakoniec - tanec robí hudbu viditeľnou. „Ak tancujete radi, s porozumením kývnete na súhlas. Ale viete si predstaviť, koľko driny, disciplinovanosti, námahy, stojí človeka to, aby sa tancom uživil? Samozrejme popri talente, ktorý musí mať. Tanečníci v Slovenskom ľudovom umeleckom súbore SĽUK-u, to vedia veľmi dobre a denne nastupujú do práce, ktorá je ťažká a krásna zároveň. Pri stretnutí s dvoma z nich si to overila aj Hana Michalčíková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pieseň Učiteľka tanca mala vždy mnohých obdivovateľov. Možno aj vy ste si pri jej počúvaní vybavili v pamäti tú svoju učiteľku prvých tanečných krokov na parkete. Kúzlu tanca však podľahli aj muži a tak sa dnes s učiteľmi tanca môžeme stretnúť v rôznych v umeleckých súboroch. Pravdaže aj v známych folklórnych medzi ktorými nechýba Slovenský ľudový umelecký kolektív SĽUK. Pokračuje Hana Michalčíková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hudba je veľmi dôležitá zložka umeleckých programov SĽUK-u. Dotvára ich a spolu so slovom a tancom ponúka divákom vrcholný umelecký zážitok. Hudobníci sa podieľajú na celovečerných hudobno-tanečných programoch a na všetkých slávnostných podujatiach tak ako v závere uplynulého týždňa v Banskej Bystrici aj vo Zvolene. Pracujú pod vedením primášky, ktorú pri nácviku na chvíľu vyrušila Hana Michalčíková.

212409050813;michalcikova;serial SLUK 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbehy o človeku a zemi, živé tradície, biblické motívy stvárnené súčasnými umeleckými prostriedkami - jazykom divadla, tanca a jazykom hudby. Také sú programové ciele členov Slovenského ľudového umeleckého kolektívu SĽUK-u. V oblasti umeleckého spracovania a interpretácie tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku funguje už od roku 1949. Získal si srdcia milovníkov tradičného aj moderného umenia. Pokračuje Hana Michalčíková, ktorá dala slovo generálnemu riaditeľovi Jurajovi Hamarovi.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli týždňa sme od pondelka nazerali do zákulisia Slovenského ľudového umeleckého kolektívu SĽUK-u. Zastavili sme sa u tanečníkov, hudobníkov, choreografov aj umeleckých vedúcich. Spoznali sme prostredie v ktorom nacvičujú, aj programy, ktorými oslovujú divákov.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame