Zo strukovín sa u nás v minulosti pestovala najmä šošovica či fazuľa, v súčasnosti je dominantnou plodinou sója. Plochy jej pestovania začali narastať najmä od 80. rokov, keď postupne nastali nové trendy aj v zdravej výžive. Do kuchyne sa dostalo v tom čase najmä sójové mäso či sójové nátierky.
My si počas tohto týždňa povieme viac o nielen o pestovaní sóje, o tom, ako sa k nám dostala a pridáme aj niektoré recepty, keď môžete napríklad taký mäsový plát v burgri nahradiť sójovým. Dnes však zájdeme na pole na južné Slovensko. Martin Jurčo oslovil predsedu Družstva agropodnikateľov Mužla Róberta Győriho.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Aj keď patrí k najstarším plodinám, u nás jej pestovanie nemalo takú tradíciu ako pestovanie fazule či šošovice. Sója ako plodina je dôležitá najmä ako náhrada živočíšnej bielkoviny, preto ju radi vyhľadávajú najmä vegetariáni. No nielen tí. Dnes si s Martinom Jurčom a odborníkom na sóju Jurajom Lunterom povieme, aká je premena sóje na tofu, teda na sójový syr, ktorý je základom väčšiny výrobkov zo sóje.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Prvé sójové mäso sa objavilo v našich obchodoch v druhej polovici 80. rokov, keď ho začali vyrábať poľnohospodárske družstvá v rámci pestovania sóje a spracovania v pridruženej výrobe. Martinovi Jurčovi však Juraj Lunter potvrdil, že sója sa aj v Európe jedla už pred vyše storočím, a nie je až takou novinkou.
Streda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Náš seriál sme v pondelok začali rozprávaním o sóji, ktorá sa pestuje v okolí Dunaja. A tá má presne špecifikované podmienky pestovania v celej Európe pod značkou Donau Soja. Rovnako to je aj v prípade sóje pestovanej na južnom Slovensku v okolí Štúrova.
Z takmer celej produkcie sóje na Slovensku sa u nás vyrába sójový syr, ktorý poznáme pod názvom tofu. Dodnes sa vedú polemiky, či vieme dobrou úpravou tofu priniesť chutné jedlo na nerozoznanie od mäsa a či je tofu určené len pre vegetariánov. Tieto mýty sa odbúravajú len postupne, ako povedal Martinovi Jurčovi odborník na tofu Juraj Lutner.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň sa v našom seriáli rozprávame o tofu a o sóji a výrobkoch z nich. Od pestovania cez produkciu sme sa dostali až k vareniu. A práve dnes si povieme viac o tom, že tofu v kuchyni sa vôbec nemusíme báť, a vôbec ho nemusíme variť len vegetariánom.
Martinovi Jurčovi povedal kuchár, ktorý sa venuje tofu a výrobkom, ktoré s tým súvisia Lukáš Kováč.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V kuchyni, samozrejme, nemusíte použiť len hotové tofu, ale aj sóju a potom z nej niečo uvariť. Základom je ju v dostatočnom predstihu namočiť. Na budúci týždeň budeme cestovať v čase a navštívime archeopark v Cíferi.