Vojnová Bratislava

Vojnová Bratislava

Významné stavy hlavného mesta, ktoré vznikali vo vojnových časoch v rokoch 1939-1945.

S historikom architektúry Petrom Szalayom sme sa mali stretnúť pri príležitosti oslobodenia Bratislavy 4. apríla, aby sme sa porozprávali o zaujímavej publikácii výskumníkov Historického ústavu SAV Vojnová Bratislava. Knižný príbeh o architektúre a meste, budovanom v zložitých časoch vojnovej a povojnovej konjunktúry kvôli pandémii nestihol svoj krst a ani my sme nestihli naše stretnutie. Ale v knihách a ich príbehoch sa dá listovať kedykoľvek a tak sa na potulky uličkami vojnovej Bratislavy vyberieme spolu dnes a predstavíme vám príbeh námestia a jeden budovy odkrývajúce meniacu sa mapu histórie mesta počas najničivejšej vojny akú naša civilizácia zažila. S Petrom Szalayom sme sa stretli najskôr na Námestí Slobody, ktoré sa malo podľa plánov vtedajšieho režimu zmeniť na reprezentatívnu ministerskú štvrť.

Vojnová Bratislava 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Národná banka Slovenska sídli v Bratislave na Mýtnej ulici v blízkosti budovy Slovenského rozhlasu. Starší rozhlasáci, medzi ktorých sa dnes už zaraďujem aj ja, mali príležitosť sledovať ako im rastie doslova pred očami. Na mieste zmiešanej zástavby a zvyšku kefovej továrne vyrástla na tú dobu moderná a reprezentatívna budova a národná inštitúcia sa do nej presťahovala z užšieho centra mesta. A aj tam sa v poradí druhá budova národnej banky budovala ako významná architektonická stavba.

Vojnová Bratislava 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tak určite sa necháme niekedy pozvať aj na tieto miesta nášho hlavného mesta. Dnes sme sa uličkami Bratislavy túlali s historikom architektúry Petrom Szalayom, jedným zo spoluautorov publikácie Vojnová Bratislava.

 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame