Na prechádzke jednou z najdlhších ulíc Bratislavy Grösslingovou

Na prechádzke jednou z najdlhších ulíc Bratislavy Grösslingovou

Dnešnú prechádzku uličkami starého mesta si urobíme v samom centre Bratislavy, v susedstve Dunajskej a Štúrovej ulice. Je jednou z najdlhších ulíc mesta a dnes by sme len ťažko hádali, že kedysi na jej mieste bolo bočné rameno Dunaja a len postupne sa začala meniť z poľnej cesty na rušnú mestskú ulicu. Obytné a nájomné domy sa tu začali stavať až v 19-tom storočí. Čo má ulica spoločné s dravou rybou aj to sa dozviete v dnešnej prechádzke s Hanou Michalčíkovou.

Uličky - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len pred chvíľou sme boli na Grösslingovej ulici . Presunuli sme sa pár metrov ďalej a môžeme obdivovať pôvab ulice, ktorá nesie názov po českom básnikovi Petrovi Bezručovi. Bezručova ulica sa kedysi volala  Raynesova. Začiatkom 30-tych rokov minulého storočia, po ukončení regulácie dunajského ramena, sa v tejto oblasti začala zástavba. Pribudli dôležité stavby –poisťovňa, aj nemocnica. Najvýraznejšou dominantou ulice, ktorá priťahuje pozornosť domácich aj zahraničných návštevníkov je však Modrý kostolík, známy tiež ako Kostol sv. Alžbety, ktorý je jedinečným architektonickým dielom. Hana Michalčíková sa nechala sprevádzať po týchto končinách starého mesta turistickou sprievodkyňou Helenou Navrátilovou a pýtala sa jej, čo láka turistov.

Uličky - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za historickou pamiatkou jedinečných tvarov v neprehliadnuteľnej modrej farbe , ktorá je významným architektonickým dielom, musíme vykročiť na Bezručovu ulicu v Bratislave. Nachádza sa v centre mesta  a nie je komplikované dostať sa sem. Bezprostredné okolie Modrého kostolíka patrí k pokojnejším a celkovo veľmi príjemným častiam Bratislavy a tak je možno aj tipom na príjemnú jesennú prechádzku.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame