Z architektúry bratislavských víl sa dozvieme veľa o histórii, vývoji staviteľstva, ale aj o dobovom vkuse

Z architektúry bratislavských víl sa dozvieme veľa o histórii, vývoji staviteľstva, ale aj o dobovom vkuse

V roku 2013 vyšla kniha, ktorá vzbudila veľkú pozornosť - Vily nad Bratislavou. Autori Tomáš Berka a Ján M. Bahna urobili vtedy urobili nielen kus obrovskej dokumentačnej práce, ale zaznamenali aj ľudské príbehy obyvateľov víl a tým vlastne intímnym spôsobom zmapovali aj dejiny mesta a vôbec Slovenska. Dnes už existujú aj tri bedekre, ktoré sa  dajú nosiť so sebou na prechádzkach a priamo na mieste uličkami Bratislavy spoznávať nielen zaujímavú architektúru, ale aj život ich obyvateľov poznačený dejinami spoločnosti. Takýmto spôsobom približuje záujemcom o históriu mesta vily v podhradí aj turistická sprievodkyňa Bratislavy Ingrid Desdevises na svojich vychádzkach s témou Vily a výhľady. S Tatianou Šuškovou sa dnes vybrali na križovatku dvoch známych ulíc hlavného mesta.

Uličky - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vily v bratislavskom podhradí sú cieľom veľmi atraktívnej a obľúbenej prechádzky v rámci cyklu Rande s mestom Vily a výhľady, v ktorých sprievodkyňa Bratislavy Ingrid Desdevises približuje nielen architektúru a históriu mesta, ale aj zaujímavé osudy ich majiteľov. Na Šulekovej ulici pokračuje v rozprávaní s Tatianou Šuškovou pred vilou s popisným číslom 19.

Uličky - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vila je v predstavách mnohých ľudí exkluzívny dom situovaný v dobrej štvrti s atraktívnou záhradou. Vila je však viac. Často sa osudovo spája so životom svojich majiteľov, s jej staviteľom či architektom, s dobou svojho vzniku. Odohrávali sa v nej  významné udalosti, rodinné oslavy, plesy, párty, ale aj smutné rozlúčky. Vily sa dedili, ale aj prepíjali aj prehrávali v kartách, niektoré sa dôstojne zrekonštruovali, iné len prestavali, a mnohé aj dodnes chátrajú. Pri mapovaní ich histórie na mape mesta sú však vždy najmä záznamom doby a ducha miesta.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame