Štefánikova ulica v Bratislave

Štefánikova ulica v Bratislave

Každá obec, každé mesto, aj takmer každá ulica má svoju históriu. Minimálne pokiaľ ide o názvy. Bratislavská Štefániková ulica sa však môže okrem rôznych názvov z pôvodného  Štefániina ulica, alebo ak chcete vo viacjazyčnej Bratislave (Stefánia út, či Stephaniastraße), počas prvej Československej republiky ulica Milana Rastislava Štefánika a v socializme Ulica Obrancov mieru, pochváliť aj honosnými stavbami, palácmi a krásnym parkom. V spoločnosti Jany Hamšíkovej, pamiatkarky z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave sa ňou poprechádzala aj Hana Michalčíková.

Štefánikova ulica v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štefániková ulica, ktorú najčastejšie prejdeme rýchlou chôdzou, lebo smeruje k hlavnej bratislavskej vlakovej stanici ,skrýva viacero stavebných skvostov. Reklamný inzerát z roku 1912 k otvoreniu Hotela Deák na Štefánikovej ulici uvádza. „Hotel aj kaviareň sú zriadené najelegantnejšie. Spĺňajú všetky výzvy súčasnosti sú vybavené elektrickým osvetlením, ústredným kúrením kúpeľňami.“ Dominantou ulice je nepochybne aj Pisztoriho palác, z druhej polovice 19-teho storočia, ktorý dostal názvov podľa lekárnika Pisztoriho. Ak by ste sa chceli rýchlo zorientovať v histórii, pripomeniem, že počas socializmu slúžil ako sídlo Múzea Vladimíra Iľjiča Lenina, neskôr ako Dom zahraničných Slovákov. Dnes ho opäť v plnej kráse a jeho bohatej histórii môžeme obdivovať. Hana Michalčíková spolu s pamiatkarkou Janou Hamšíkovou venovali pozornosť aj ďalším klenotom Štefánikovej ulice.

Štefánikova ulica v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po Štefánikovej ulici v Bratislave, ktorú možno nezaslúžene v rýchlom tempe života mnohí prehliadame, sme sa dnes dôkladnejšie a pomalšie poprechádzali s pamiatkarkou Janou Hamšíkovou z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Na prechádzku ju pozvala Hana Michalčíková.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame