Uršulínska ulica v Bratislave

Uršulínska ulica v Bratislave

Dnes navštívime Uršulínsku ulicu v historickom centre  bratislavskej mestskej časti Staré mesto. Bola súčasťou stredovekého historického jadra a tiahne sa od Námestia SNP  po Laurinskú ulicu. Prechádza Primaciálnym námestím a približne v polovici sa k nej pripája Klobučnícka ulica. Zbúraním mestských hradieb a zasypaním priekopy na konci 18. storočia sa prepojila s predmestím, súčasným Námestím SNP.

Marcela Jedináková sa na nej s mikrofónom stretla s turistickým  sprievodcom a lektorom  kurzu sprievodcov Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Martinom Zánim.

Uršulínska ulica v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najväčšou dominantou Uršulínskej ulice, o ktorej sa dnes rozprávame, je Kostol Loretánskej Panny Márie, ľudovo nazývaný Uršulínsky kostol. Marcele Jedinákovej o ňom viac povedal turistický sprievodca a lektor  kurzu sprievodcov Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Martin Záni.

Uršulínska ulica v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na fasáde bytového domu s číslom 7 si môžeme všimnúť pamätnú tabuľu na rodáka, hudobného skladateľa, Johana Nepomuka Hummela. Na protiľahlej strane je na fasáde Primaciálneho paláca pamätná ryska na vyliaty Dunaj a pamätná tabuľa na návštevu švajčiarskeho lekára a alchymistu, ktorý býval na tejto ulici v roku 1537, Paracelsusa.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame