Ktorí slávni vedci sa narodili v Bratislave?

Ktorí slávni vedci sa narodili v Bratislave?

Vysvedčenia sú už rozdané, veľa detí sa nimi mohlo doma naozaj pochváliť, veď sa celý rok v škole usilovne snažili. Ktovie, možno sa medzi nimi raz objaví aj meno mladého vedca, ktorý nás preslávi vo svete.

Dnes sa v uličkách Bratislavy vybrala Tatiana Šušková spolu so turistickou sprievodkyňou Ľubou Solanovou po stopách slávnych vynálezcov a vedcov, ktorí sa v minulosti v metropole Slovenska alebo teda Prešporka, či Požone narodili. Najskôr sa zastavili pri šachovnici na Hviezdoslavom námestí.

Ktorí slávni vedci sa narodili v Bratislave? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohým architektonickým pamiatkam Bratislavy sa vracia pôvodná podoba a platí to aj  pre objekt renesančného meštianskeho domu na Zámočníckej ulici č. 10 v Bratislave, ktorý nesie názov Rómerov dom.

Narodil sa v ňom František Rómer – významný vedec a polyhistor, na ktorého sa na Slovensku neprávom zabúda a ktorý sa do vedy a histórie natrvalo zapísal najmä ako archeológ, historik a prírodovedec. Aj on patrí do zoznamu známych mien pútavej vychádzky Po stopách vedcov z Prešporka turistickej sprievodkyne Ľuby Solanovej, s ktorou ju dnes absolvuje Tatiana Šušková, ktorú zaujímalo, ktoré iné miesta sa ešte viažu k jeho menu.

Ktorí slávni vedci sa narodili v Bratislave? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa Ľuby Solanovej je však paradoxom aj to, že napriek tomu, že samotné Nemecko po 2. svetovej vojne Lenarda denacifikovalo napríklad zrušilo pomenovanie gymnázia v Haidelbergu, ktoré bolo po ňom pomenované, ale u nás sme po nežnej revolúcii po Lenardovi pomenovali ulicu, aj keď sa hlásil k nacizmu. Aj keď jeho prínos pre vedu je neodškriepiteľný.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame