Bratislava v 30. rokoch 20. storočia

Bratislava v 30. rokoch 20. storočia

Bratislava v 30. rokoch 20. storočia. Vieme si aspoň trochu predstaviť mesto pred vyše 90 rokmi? Býval v ňom slávny mykológ Ján Andreas Bäumler, aj hudobný skladateľ Ján Levoslav Bella. Stál tu honosný palác Vidora Csákyho na Štúrovej ulici, ale súčasťou života Bratislavy bola aj skromná izba v robotníckej Schulpeho kolónii, no a samostatnou kapitolou boli ateliéry tie vlastnili Alois Pinkas, Frico Motoška, či Gustáv Mally.

My sa dnes budeme venovať Šancovej ulici, v súčasnosti veľmi rušnej časti Bratislavy, kde v 30. rokoch vyrástla skupina pavlačových domov, ktoré poznáme pod názvom UNITAS. Túto časť mesta navštívila aj Hana Michalčíková.

Bratislava v 30. rokoch 20. storočia I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte stále zostávame v priestoroch obytného súboru na Šancovej ulici, ktorý Bratislavčania poznajú dobre aj pod názvom UNITAS. Stojí tu sedem domov v riadkovej zástavbe kolmej na ulicu. A prečo riadková zástavba? Tá mala byť odpoveďou na nehygienickosť tesnej blokovej zástavby s temnými oknami. Komplex bol ojedinelým príkladom funkcionalistických pavlačových domov u nás a odrážal moderné predstavy o úspornom bývaní. To všetko vďaka architektom Fridrichovi Weinwurmovi a Ignácovi Vecseimu, ktorí postavili byty pre robotníkov v roku 1931. Hana Michalčíková pokračuje v zaujímavom rozprávaní o jedinečnom bytovom komplexe s pamiatkarkou Janou Hamšíkovou.

Bratislava v 30. rokoch 20. storočia II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Európsky uznávaný architekt Fridrich Weinwurm, jeden z autorov unikátneho obytného súboru UNITAS v Bratislave, mal po úspechu v tvorivej činnosti ťažký osud. Keďže bol židovského pôvodu, v roku 1941 bol uväznený v Ilave a odtiaľ sa jeho stopy strácajú, nevieme, kde bol pochovaný, ani aký bol jeho ďalší osud. Aj to bolo súčasťou života v 20. storočí.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame