Drevený rínok v Prievidzi

Drevený rínok v Prievidzi

Dnes sa spolu vyberieme do Prievidze. Miestni ulicu Matice Slovenskej poznajú najmä ako frekventovanú komunikáciu, ktorou vedie hlavný ťah z Trenčína smerom do Žiliny. Súčasťou tejto ulice je však aj časť, ktorá je pešou zónou a nachádza sa pred Gymnáziom Vavrinca Benedikta Nedožerského. Práve tu sa v minulosti obchodovalo s drevom, a preto sa táto časť volala Drevený rínok. Igor Roško sa tam stretol s regionálnym historikom Erikom Kližanom.

Drevený rínok v Prievidzi I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa prechádzame niekdajším dreveným rínkom v Prievidzi. Ten vznikol neďaleko hlavného prievidzského námestia ako miesto pre obchod s drevom a dobytkom. Miesto sa však postupne vyvíjalo a okrem obchodnej a obytnej lokality tam boli aj viaceré dôležité verejné budovy. Aké priblížil Igorovi Roškovi regionálny historik Erik Kližan.

Drevený rínok v Prievidzi II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Súčasný priestor medzi Gymnáziom Vavrinca Benedikta Nedožerského a obchodným domom v Prievidzi, niekdajší drevený rínok, má zmeniť svoju podobu. Mesto Prievidza totiž plánuje územie revitalizovať, k dispozícii už má architektonickú štúdiu.

Autor: Igor Roško

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame