Jeho krásne zafarbené plody zbierame práve v jesennom období. Chutné a zdravé šípky však nie sú jediným dôvodom, prečo si tento ker zaslúži našu pozornosť. Podrobnosti sa dozviete v dnešnom atlase zelenej krásy, ktorý pripravila Barbora Jurenová. O ruži šípovej jej porozprávala botanička Katarína Rajcová z Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.
Ruža šípová 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ruža šípová je známa aj pod prezývkou „pomaranč severu.“ Môže za to vysoké množstvo vitamínu C v jej dozretých plodoch. Okrem šípok sú ale cennou súčasťou tohto kra aj jeho voňavé lupene. Ďalšie zaujímavé informácie si pripravila Katarína Rajcová z Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty, s ktorou sa rozprávala Barbora Jurenová.
Ruža šípová 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čaj, sirup, likér, ale aj výborný džem – šípky využijeme v kuchyni na mnoho spôsobov. Vyrobiť z nich sa dá naozaj všeličo a navyše prospievajú aj nášmu zdraviu.