Šťaveľ

Šťaveľ

Štiav lúčny alebo štiav kyslý si mnohí pamätáme z čias detstva ako kyslé listy. Volali sme ho šťaveľ a vtedy sme netušili, aké bolo prežúvanie listov tejto rastlinky pre nás prospešné. Marcela Jedináková sa o šťaveli viac dozvedela od bylinkárky Hany Štvrtinovej.

Šťaveľ I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šťaveľ alebo štiav lúčny alebo kyslý si pamätáme z detstva, keď sme ho žuvali pre jeho kyslú chuť. Niektoré druhy šťaveľu sa nachádzajú aj vo výške 3000 metrov nad morom. U nás je rozšírený aj šťaveľ špenátový. Viac povedala Marcele Jedinákovej bylinkárka Hana Štvrtinová.

Šťaveľ II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kontraindikáciou, kedy nám užívanie šťaveľa neprospeje, je pankreatitída. V takom prípade nám oskaláty môžu škodiť. Rovnako je to aj pri zápaloch obličiek a problémoch s močovými cestami.

Autor: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame