O sleze a jeho bacuľatých plodoch

O sleze a jeho bacuľatých plodoch

Slez má krásne kvety a zaujímavé plody. Na Slovensku poznáme niekoľko druhov. Ľudovo sa mu hovorí divý ajbiš, bochníčky, božie koláčiky, dokonca aj pánbožkove syrečky. Tieto názvy vznikli na základe vzhľadu plodov, ktoré vyzerajú ako gombíky alebo bochníky syra. Mária Babinská oslovila Jaromíra Kučeru z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

O sleze a jeho bacuľatých plodoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slez má stonky pevné, ale pružné, takže môžu poslúžiť ako materiál na výrobu vlákien na laná, textil, či niektorých druhov papiera. V kuchyni môžeme jeho krásne kvety využiť na ozdobu šalátov. Kvety sú jedlé, ale majú nevýraznú chuť. Už od ranného stredoveku slúžil ako magická rastlina na výrobu amuletov. Medzi liečebné účinné látky slezov patria najmä sliz, triesloviny a antokyanidíny. Pôsobia protizápalovo a rozpúšťajú hlieny. Mária Babinská sa zhovárala s Jaromírom Kučerom z Botanického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Slez a jeho liečivé účinky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slez má skutočne všestranné využitie. Listy, plody, stonky a kvety sa môžu jesť surové, dusené, varené, restované alebo pečené. Slez je výborné spojivo na recepty, ktoré si vyžadujú určitú konzistenciu. Napríklad v smoothies sa môže ihneď po rozmixovaní tekutina oddeliť od pevných látok, a pridaním niekoľkých listov slezu zabránime tomuto oddeleniu. Je pravda, že pri sušení sa strácajú slizovité látky, treba ho používať radšej čerstvý. No aj vysušená rastlina má ešte dosť liečivej sily.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame