Horec pľúcny

Horec pľúcny

Zlepšuje chuť do jedla, lieči nádchu a znižuje horúčku. Bojuje proti únave, podporuje odstraňovanie škodlivých látok z tela. To je len niekoľko priaznivých účinkov liečivej bylinky, o ktorej dnes hovoríme v našom atlase zelenej krásy. Je ním horec žltý. Pod zemou vytvára krátky valcovitý podzemok. O liečivých účinkoch, ale aj o tom ako chutí sa Beáta  Repíková porozprávala s docentom Marekom Vaculíkom, ktorý pôsobí na katedre fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty UK Ba a súčasne v centre biológie rastlín a biodiverzity SAV v Ba.

Horec pľúcny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

U nás na západnom Slovensku rastie vo voľnej prírode - horec pľúcny. Naši záhradkári pestujú horec žltý. Horec - táto liečivá bylinka je dnes aj v našom atlase zelenej krásy. Je to chránená bylinka a tak ju vo voľnej prírode nemôžeme zberať. Vráťme sa teda k otázke ako si z nej môžeme vyrobiť tinktúru alebo uvariť liečivý čaj proti prechladnutiu? Beáta Repíková sa aj  na to opýtala docenta Mareka Vaculíka, z katedry fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty UK Ba.

Horec pľúcny - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podarilo sa Vám spočítať koľko druhov má liečivá rastlinka horec – respektíve koľko druhov sme spomenuli? Možno ani nie, a tak sa radšej vyberte na prechádzku do prírody objavovať ich. Pripomeňme že u nás na západnom Slovensku rastie horec pľúcny a nájdeme ho v nížinách na Záhorí a na Podunajsku.

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame