Boľševník

Boľševník

Rastlina s tajuplným názvom Boľševník priťahuje už dlho pozornosť verejnosti. Táto rastlina doslova zamorila veľké územie Slovenska. Bojujú s ňou záhradkári a poľnohospodári už celé desaťročia. Boľševníku sa bude teraz Hana Michalčíková venovať spolu so samostatným vedeckým pracovníkom Botanického ústavu Pavlom Mereďom.

Boľševník - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Atlase zelenej krásy dnes venujeme pozornosť rastline s tajuplným názvom Boľševník. Už sme sa dozvedeli, že na Slovensku máme dva druhy - pôvodný, domáci Boľševník borščový a Boľšeník obrovský, ktorý patrí k inváznym rastlinám. Vieme, že viaceré invázne rastliny sú nebezpečné. Zasahujú do pôvodných biotopov a menia ich charakter, čím spôsobujú krajine veľké problémy. Niektoré, ako konkrétne Boľševník obrovský dokonca predstavujú aj priame nebezpečenstvo pre človeka. Hana Michalčíková sa botanika Pavla Mereďu opýtala, ako sa k nám vôbec dostal.

Boľševník - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do boja s Boľševníkom obrovským sa zapojili ochranári, aj záhradkári. Ako sme počuli od Pavla Mereďu z Botanického ústavu SAV bojovať sa s ním dá, nie je to však boj ľahký, ani boj na krátke trate. Ochrana zdravia však za to stojí. A na záver: Odstraňovanie inváznych rastlín je zakotvené v legislatíve ako zákonná povinnosť a vyžaduje si niekoľkoročné, systematické zásahy.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame