Zakladáme prírodnú záhradu

Zakladáme prírodnú záhradu

„Zameňme tuje za jedlé stromy, sterilný trávnik za lúku plnú života a liečivých bylín.  Pestujme na svojej záhrade zdravé plodiny bez chémie,“  vyzýva odborníčka na prírodné záhrady Hanka Sekulová. A tak ju tento týždeň skúsime poslúchnuť. Do piatku budeme so Soňou Jurikovou radiť, ako si založiť prírodnú záhradu, akým chybám sa vyhnúť a tiež, na čo si dať pozor. Lekcia prvá sa začína: vysvetlime si rozdiel medzi permakultúrnou a prírodnou záhradou. 

Zakladáme prírodnú záhradu - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Než si vyhrnieme rukávy a pustíme sa do zakladania záhrady, mali by sme si teda urobiť predstavu, či ju chceme smerovať viac na čisto prírodnú záhradu, alebo v nej zrecyklujeme aj staré pneumatiky, starý koberec ako podložie pre jazierko, prípadne si postupne vybudujeme orechovisko alebo jedlý les.

O prírodných záhradách sa niekedy hovorí ako o záhradách pre lenivcov, pretože namiesto odstraňovania lístia ho nechávajú v kôpkach pod stromami alebo na záhonoch, namiesto postrekov si volajú zvieracích pomocníkov. Ale žarty bokom – prírodné záhrady si tiež vyžadujú starostlivosť a hlavne v prvých rokoch od založenia hlavne dobrú pozorovaciu schopnosť a rozvahu pri výbere. Prečo, to vysvetľuje odborníčka Hanka Sekulová, ktorú navštívila Soňa Juriková.

Zakladáme prírodnú záhradu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň radíme, na čo si dať pozor pri zakladaní prírodnej záhrady. Dnes sa Soňa Juriková s odborníčkou Hankou Sekulovou zamerajú na to, že v prírodnej záhrade si od škodcov môžeme pomôcť aj tak, že vhodne nakombinujeme vedľa seba rastliny. A samozrejme, v prírodnej záhrade málokedy chýba bylinková špirála vytvorená napr. z kameňov, ktorá poskytuje priestor pre rast rôznych druhov rastlín.

Zakladáme prírodnú záhradu - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa zamerali na prírodné záhrady. To sú také, v ktorých sa nepoužívajú chemické postreky ani chemické hnojivá. Myšlienka dobrá, ale ako potom vyzerá úroda? Aj o to sa zaujímala Soňa Juriková, ktorá sa na ochranu úrody pred škodcami spýtala odborníčky Hanky Sekulovej.

Zakladáme prírodnú záhradu - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka radíme záhradkárom, ktorí by si chceli vybudovať alebo prispôsobiť záhradu v duchu prírodných záhrad. To sú také, ktoré namiesto postrekov používajú zvieracích pomocníkov a proti škodcom bojujú napríklad aj vhodnou kombináciou rastlín. Aké triky a finty sa najviac osvedčili skúsenej záhradníčke a lektorke Hanke Sekulovej? Na to sa jej spýtala Soňa Juriková.

Zakladáme prírodnú záhradu - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa aj nepustíte do úplne prírodného záhradníčenia, možno sa vám aspoň pár z nich osvedčí aj v tých klasických úžitkových záhradkách.

Budúci týždeň budeme s Jurajom Turisom vyberať mobilný telefón.

Galéria

zahrada-pohlad.jpg foto.JPG cibula.mrkva-jahoda.JPG
Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Hanka Sekulová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame