Superpotraviny a ich vlastnosti

Superpotraviny a ich vlastnosti

Tento týždeň vám povieme, aký prínos pre zdravie majú niektoré plodiny, ktoré môžeme označiť aj ako superpotravinv. Viete, čím je výnimočný rakytník rešetliakový alebo quinoa? To všetko sa tento týždeň dozviete. Označenie superpotravina počúvame často. Čo sa vlastne pod týmto názvom skrýva? Richard Šümeghy oslovil Martina Polovku, riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. 

Superpotraviny a ich vlastnosti - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o nutrične bohatých plodinách, ktoré môžeme nazvať aj superpotravinami, pretože pomáhajú aj v prevencii a liečbe niektorých ochorení. Takouto plodinou je rakytník rešetliakový. Je to divo rastúci ker s výraznými oranžovými plodmi, ktorý je rozšírený vo vyšších polohách a dobre znáša náročné klimatické podmienky Sibíri či Tibetu. Komplexnému využitiu rakytníka napomáha cielené pestovanie vhodných odrôd na plantážach, a to aj na Slovensku a v Českej republike. V súčasnosti sú najväčšími pestovateľmi rakytníka Čína, Rusko a Mongolsko. Na Slovensku sa rakytník rešetliakový plantážovo pestuje v Tvrdošovciach. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. V závislosti od odrody sa hladina vitamínu C pohybuje od 200 do 2500 miligramov na 100 gramov plodov. Richard Šümeghy oslovil Zuzanu Ciesarovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Superpotraviny a ich vlastnosti - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o plodinách, ktoré môžeme nazvať aj superpotravinami. Takouto plodinou je aj rakytník rešetliakový. Celé plody sa dajú zavariť, sušiť alebo zmraziť. Z dužiny sa vyrábajú šťavy, sirupy, džúsy, džemy alebo pyré. Rakytník sa pridáva v malom množstve aj do medu, čokolády, cereálnych tyčiniek či ovsených kaší. Najvýznamnejším produktom z plodov rakytníka je olej, ktorý má široké uplatnenie. Richard Šümeghy oslovil Zuzanu Ciesarovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Superpotraviny a ich vlastnosti - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o plodinách, ktoré môžeme nazvať  superpotravinami. Je ňou aj Quinoa považovaná za jednu  z najstarších plodín amerického kontinentu.  Spolu s kukuricou, fazuľou a zemiakmi predstavovala významný zdroj potravy pre pôvodných obyvateľov. Jej slovenský názov je Mrlík čílsky. Môže dorastať do výšky vyše dvoch metrov. Vrcholce rastliny môžu byť sfarbené od červenej cez oranžovú, žltú, zelenú, fialovú až po čiernu farbu a jej stonky sú tmavo purpurové. Farba listov je tiež variabilná – od zelenej až po červenú. Aký je význam tejto plodiny v súčasnosti? Richard Šümeghy oslovil Lenku Bartošovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Superpotraviny a ich vlastnosti - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes hovoríme o plodinách, ktoré môžeme nazvať superpotravinami. Takou plodinou sú aj drienky, resp. drieň obyčajný. Je to rozložitý krík alebo strom, dorastajúci až do výšky 6 metrov. Oblasti, v ktorých rastie, sú južnejšie položené, má rád slnečné miesto a je schopný rásť aj na najmenej výživných pôdach. Svojou koreňovou sústavou prerastá pôdu, čím zabraňuje erózii pôdy, čo je veľmi dôležité práve na prudkých svahoch. Kde rastú drienky na Slovensku a v čom je ich najväčší potenciál? Richard Šümeghy oslovil Elenu Panghyovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Superpotraviny a ich vlastnosti - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko pozitívne účinky a výnimočné vlastnosti niektorých superpotravín. Na budúci týždeň poradíme všetkým záhradkárom, ale aj milovníkom izbových kvetín.

Autor: Richard Šümeghy; Ilustr foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame