Ako cvičiť a nezničiť sa

Ako cvičiť a nezničiť sa

Novoročné predsavzatia sa začínajú dvomi slovami. „PRESTANEM“ alebo „ZAČNEM“. Najčastejšie sú „prestanem fajčiť“ a „začnem zdravšie žiť“, alebo „začnem cvičiť“. S tým fajčením si budete musieť poradiť sami a na to cvičenie sa pozrieme v Dobrých rád tento týždeň. Začneme rannou rozcvičkou. Radí Veronika Tirpáková z Ústavu telovýchovného lekárstva Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity. Pýta sa Marcel Hanáček.  

Ako cvičiť a nezničiť sa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď hovoríme o cvičení, k tomu môžeme mať rôznu motiváciu. Niekto chce krajšie nohy, iný menšie brucho, ale nemali by sme zabúdať na to, že cvičiť by mal každý už len preto, aby sme mali „kondičku“.

V zime sa menej hýbeme a to je chyba. Na nedostatok pohybu sa síce nezomiera, ale vysedávaním a polehovaním si ani nepomôžeme. Tento týždeň hovoríme o cvičení. Niektorí si ho dali ako novoročné predsavzatie, veľa je takých, ktorí dookola tvrdia že teda „mal by som už začať niečo robiť“ a možno vás naštartujú aj naše dobré rady. Radí Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako cvičiť a nezničiť sa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priestor 2x2 metre asi všetci máme a na cvičenie nepotrebujeme ani žiadne zvláštne pomôcky. Ono tie pomôcky nie sú nevyhnutné, ale s nimi je cvičenie zábavnejšie. Určite sa dajú robiť drepy, kľuky, alebo môžete behať po schodoch, ale skúste si nájsť nejaké skupinové cvičenie vo svojom okolí a skúste niečo nové. Je to zaujímavejšie, získate nové kontakty, vybočíte zo stereotypu  a budete sa cítiť lepšie.

Ak chcete v novom roku zmenu, skúste sa začať hýbať. Ak nemáte vyslovene zdravotné problémy, pohyb vám prospeje. Stačí si správne vybrať. Radí Veronika Tirpáková, zakladateľka Slovenskej spoločnosti pre pohyb a zdravie, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako cvičiť a nezničiť sa 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o cvičení. Hýbať sa je zdravé, pohyb zlepšuje náladu, pri cvičení sa spoznáme s novými ľuďmi, mali by sme sa lepšie cítiť a malo by to byť na nás vidno. Ako cvičiť tak, aby sme mali tieto výsledky? Radí Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako cvičiť a nezničiť sa 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zhrnuté, podčiarknuté: priberáme preto, lebo jeme veľa a hýbeme sa málo. Ak to chceme zmeniť, musíme to robiť naopak: jesť málo a hýbať sa veľa. Alebo presnejšie: hýbať sa INTENZÍVNE. To znamená, že pri behu sa musíme zadýchať a musíme sa poriadne potiť. Keď chce niekto zhodiť 20 kíl, musí sa pripraviť na to, že to nebude jednoduché a „bude to bolieť“. A ešte jedna rada na záver: počuli ste, že hlad je prezlečený smäd? Ak máte večer pocit hladu, nakúpte si čaje a namiesto vyjedania chladničky sa napite. Toto naozaj funguje. 

Aj vy ste si dali predsavzatie, že tento rok začnete robiť niečo pre svoje zdravie? A už ste začali? Ak ešte nemáte tú permanentku do fitka, skúste jednoduché zmeny: choďte do práce peši. Nepoužívajte výťah – áno, aj desať poschodí sa dá prejsť peši a nezomriete. A zariaďte si dnes povinnosti tak, aby ste sa podvečer mohli aspoň 40 minút prechádzať rýchlou chôdzou po sídlisku. A skúste to aj zajtra. K tomu nepotrebujete ani permanentku, a neminiete ani cent. Pokračuje Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýtal sa Marcel Hanáček.

Ako cvičiť a nezničiť sa 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte máme pre vás jeden prepočet. Počuli sme, že by sme mali denne urobiť 10 tisíc krokov. Aby ste si to vedeli predstaviť, to je nejakých 7 kilometrov pešej chôdze. A je to približne toľko energie, koľko spálime keď vyjdeme peši 15 poschodí. Ak chcete, aby tých 10 tisíc krokov malo čo najlepší efekt, choďte čo najrýchlejšie, aby ste sa zadýchali a nespomaľujte. To je to minimum, ktoré určite zvládnete.
Na budúci týždeň zmeníme tému, budeme hovoriť o samote a ako sa s ňou vysporiadať.

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame