Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným a tak vám v Dobrej rade už na začiatku februára ponúkneme zopár rád, ako sa možno pripraviť v novej záhradkárskej sezóne na pestovanie byliniek a ich trochu netradičné využitie v kuchyni. A vlastne ani nepredbiehame čas, pretože množstvo byliniek je v kvetináčoch dostupných aj v obchodných centrách a záhradníctvach počas celého roka.

Docentka Daniela Benediková pôsobila dlhé roky vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch, kde sa venovala najmä genofodu kultúrnych rastlín. Je aj autorkou niekoľkých odborných publikácií na túto tému. A aj v seniorskom veku zostáva rastlinkám verná a zaujímavé poznatky šíri ďalej. V piešťanskej organizácii Aksen, ktorej je členom, na prednáškach neraz pútavo rozpráva o bylinách a rastlinách, ktoré rastú u nás, ale aj v exotických krajinách. Tatiane Šuškovej povedala Daniela Benediková aj o ich väčšom využití v kuchyni.  

Bylinky v kuchyni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bazalka, majorán,  nechtík, rumanček, dúška tymiánová, medovka, levanduľa...
Množstvo rastliniek z prírody má na náš organizmus priaznivý, až liečivý vplyv a mnohé z nich sa dajú využiť nielen vo forme čajoviny, ale aj v kuchyni ako príchuť do jedla, na ochutenie octov, olejov, či pesta. Nie nadarmo sa prírode hovorí, že je božou lekárňou.
Tento týždeň sa rozprávame v Dobrej rade a možnostiach použitia niektorých z nich v našej kuchyni.  Tatiane Šuškovej povedala Daniela Benediková z organizácie aktívnych seniorov – Aksen v Piešťanoch viac o „celkom“ obyčajnej pažítke.   

Bylinky v kuchyni 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Majorán, majorán, zelený majorán...
Práve široké využitie majoránu v našej kuchyni možno spôsobilo, že sa dostal aj do ľudových piesní. Nesmie teda chýbať ani v našich dobrých radách, ktoré tento týždeň venujeme využitiu domácich aj exotických byliniek pri príprave jedál. Tatianu Šuškovú však v rozhovore s odborníčkou Danielou Benedikovou z Piešťan zaujímal rozdiel medzi majoránom, pamajoránom a oreganom.   

Bylinky v kuchyni 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zmes domáceho provensálskeho korenia si teda vyrobíme zmiešaním vysušeného majoránu, oregana, bazalky, estragónu, šalvie, rozmarínu. Toto korenie sa používa najmä na ochutenie dusenej zeleniny a grilovaného mäsa.

Viete, ktorá rastlinka sa skrýva za názvy - tarkan, dragonal, hadia polynka, ješter, paldán? Je to palina dračia. Existuje viacero jej druhov – obyčajná je najrozšírenejšia, palina pravá sa využíva na liečebné účely a palina dravá zasa v kuchyni.  Tatiana Šušková o nej hovorí s Danielou Benedikovou z Piešťan:

Bylinky v kuchyni 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Paline dračej sa darí na slnečnom mieste, na ľahkej piesočnatej pôde s nízkym obsahom živín a  dostatkom vápnika. Ako väčšinu byliniek, aj ju môžete pestovať v črepníku na balkóne.

Jej grécke meno znie "basilicum", čo znamená kráľovský. Aj preto sme si v Dobrej rade, v ktorej tento týždeň hovoríme o využívaní byliniek v gastronómii nechali bazalku úplne nakoniec. Tatiana Šušková sa v jej poslednej časti zhovára s Danielou Benedikovou, ktorá
vo svojom profesijnom živote pôsobila vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch: 

Bylinky v kuchyni 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bazalka sa hodí k paradajkám v zeleninových šalátoch alebo polievkach, do plnky z hydiny, do jedál z cukety, tekvice a baklažánu, k rybám, ale aj k syrom, olivám, kukurici či hrášku. A už vôbec si bez nej nevieme predstaviť pizzu. Byliniek, ktoré môžeme využívať v kuchyni je nesmierne množstvo. Veríme, že sme vás tento týždeň v Dobrej rade s Tatianou Šuškovou a Danielou Benedikovou inšpirovali ako si nielen prevoňať kuchyňu, ale dať aj novú chuť starým receptom, či vyskúšať niečo úplne iné. 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame