Druhá šanca pre jedlo

Druhá šanca pre jedlo

Každý deviaty človek na svete trpí podvýživou, no napriek tomu tretina potravín končí ako odpad. Aj to sú paradoxy dnešnej doby.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým koľko potravín z vašej domácnosti skončí v koši? Nakupujeme viac potravín ako dokážeme zjesť, niektoré potraviny skončia v koši aj preto, že ich nesprávne skladujeme a veľa odpadu vzniká aj pri ich spracovávaní...

Ako neplytvať potravinami?
Alexandra Kolarik z organizácie Free Food, ktorá systematicky bojuje proti plytvaniu potravinami ponúka tento týždeň zopár dobrých a ako sa ukáže aj jednoduchých rád ako si všímať aj túto oblasť fungovania Vašej domácnosti.

Druhá šanca pre jedlo: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 milióna ton potravinového odpadu, čo predstavuje približne 163 kg na obyvateľa. Neuveriteľné číslo však?

Aj keď potravinový odpad vzniká už vo fázach výrobného a dodávateľského reťazca, na jeho množstvo majú veľký vplyv aj preferencie a zvyky spotrebiteľov. Dokážete si priznať, že patríte k tým, čo nekontrolujú koľko potravín z vašej domácnosti končí v koši? Ak to chcete zmeni,ť možno vám v tom pomôže Dobrá rada Tatiany Šuškovej:

Druhá šanca pre jedlo: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskumy jednoznačne hovoria o tom, že jedlom sa plytvá viac tam, kde je finančné dostupné a zaujímavý prieskum s vážením potravinového odpadu a s priesvitnými košmi ukázal, že keď ľudia videli koľko jedla sa v nich hromadí, začali o ňom úplne inak uvažovať a  množstvo potravinového odpadu vyprodukovaného v domácnosti sa znížilo v priemere o 28 %. Chcete sa aj vy pridať k tým, čo premýšľajú nad tým ako minimalizovať množstvo potravinového odpadu?

Druhá šanca pre jedlo: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, že svet môžete nenápadne meniť už aj z vašej kuchyne?
Aj malými krokmi môžeme dosiahnuť veľké zmeny. Čím menej jedla vyhodíme, a vyhadzujeme ho skutočne veľa, tým viac ušetríme životné prostredie, ale aj naše peňaženky.

Aj preto vám tento týždeň v Dobrej rade ponúkame Desatoro neplytvania. 
Pokiaľ sme sa doteraz s Tatianou Šuškovou a Alexandrou Kolarik zo združenia Free food venovali najmä nákupu a skladovaniu potravín dnes začíname variť:

Druhá šanca pre jedlo: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je piatok, takže dnes sú na rade posledné body z Desatora neplytvania.
Zlaté pravidlo číslo osem znie – podeľte sa o jedlo.

Druhá šanca pre jedlo: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jeden zo zahraničných experimentov ukázal, že keď ľudia odkladali tento typ odpadu do priesvitných nádob sami boli prekvapení koľko jedla vyhodia.

Od nového roka budeme mať, podľa nového zákona o odpadoch, aj my povinnosť separovať kuchynský, teda biologicky rozložiteľný odpad. Možno sa teda aj my poučíme, keď uvidíme, že tvorí najväčšiu časť nášho koša ako šetriť nielen životné prostredie, ale aj naše peňaženky.

Tak dúfame, že sme Vás v dobrej rade Rádia Regina aspoň trochu inšpirovali. Budúci týždeň poradíme, ako v práci nevyhorieť.  

Autorka: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame