Sluch

Sluch

Viete si predstaviť, že by ste počuli „kroky“ povedzme mravca, alebo muchy, ktorá sa prechádza po okne? Nepredstaviteľné! Taký úžasný sluch má však jediný lietajúci cicavec na svete netopier. Samozrejme, netopiere potrebujú špeciálny sluch na orientáciu v tme a na lov hmyzu. Nám ľuďom stačí, ak máme sluch v poriadku a počujeme to, čo počuť máme. No a o tom, ako si „nezlikvidovať sluch“ sa tento týždeň v dobrých radách s našim  vynikajúcim otorinolaryngológom Doc. Miroslavom Tedlom, zhovára Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slony nepoužívajú mobily a napriek tomu sa dokážu dorozumievať aj na vzdialenosť viac ako štyri kilometre.  Počujú  totiž aj infrazvuk,  ktorý je ľudským uchom nepočuteľný.  Nuž, my nemáme sluch ako slony, ale tiež sa potrebujeme  vzájomne dobre počuť a počúvať napríklad  aj  kvalitnú hudbu. Do akej miery je však to  počúvanie bezpečné pre náš sluch.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Čistota – pol života“ zvykli hovorievať naši starí rodičia. V tomto čase, teda už vyše roka,  nás k umývaniu a k dodržiavaniu hygienických zásad, nabádajú dokonca aj kadejaké reklamné spoty a výzvy hygienikov. Ale viete, čo je dôležité pri ušnej hygiene?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo včerajších dobrých radách sme sa od jedného z našich najuznávanejších otorinolaryngológov Doc. Miroslava Tedlu dozvedeli, že ani s ušnou hygienou to netreba preháňať, aby sme si pri čistení uší nejakými tyčinkami, alebo zápalkami nepoškodili sluch.  Dnes sa Janka Bleyová odborníka pýta na iné problémy so sluchom. Napokon, počúvajte – reč nebude len o sluchu, ale  aj o harmónii.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Delfíny nielenže majú vynikajúci sluch, ale  dokážu meniť silu cvakavých zvukov od „šepkania“ až po ohlušujúcich 220 decibelov. Len pre predstavu  aká to je sila zvuku: hlasná rocková hudba môže dosiahnuť 120 decibelov a rana z dela 130 decibelov. V ľudskej komunikácii takéto zvuky nepotrebujeme, ale potrebujeme samozrejme dobre počuť.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O tom ako si čo najdlhšie uchovať dobrý sluch, boli tohto – týždňové dobré rady s otorinolaryngológom Doc. Miroslavom Tedlom a Jankou Bleyovou.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame