Liečivé rastliny

Liečivé rastliny

Rastliny ako druh vyskytujúci sa na našej planéte Zem sú oveľa staršie, než človek. Sprevádzajú nás od narodenia po smrť. Čerstvej mamičke blahoželáme kyticou kvetov a rovnako tak aj odprevádzame blízkeho na jeho poslednej pozemskej ceste. V Dobrej rade sa tento týždeň budeme venovať liečivým rastlinám, ktoré práve v tomto ročnom období v hojnej miere kvitnú na lúkach i v záhradách. Iveta Pospíšilová oslovila botaničku Vlastivedného múzea v Hlohovci Miroslavu Malovcovú a spýtala sa jej, odkedy človek začal využívať liečivú silu rastlín.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bylinné čaje dostaneme kúpiť v lekárňach aj potravinách, ale nie je nad teplý čaj z vlastnoručne nazbieraných a vysušených liečivých rastlín. Vieme, že sa používajú zvnútra i zvonka, jedny pomáhajú pri ochoreniach žalúdka, iné uvoľnia zahlienené dýchacie cesty. Ktorých je viac?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jún patrí medzi mesiace, kedy sa zberu liečivých rastlín darí najlepšie, pretože je to najbohatšie vegetačné obdobie takýchto rastlín. Najviac ich nájdeme na lúkach. Aké liečivé rastliny nájdeme na nich v tomto období ?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa v Dobrej rade zameranej na poznávanie, zber a spracovanie liečivých rastlín dozvedeli, že základnou zásadou pri ich zbieraní je výber stanovišťa. Má to byť čisté prostredie s čo najmenším zásahom človeka. To znamená tam, kde v blízkosti nejazdia autá, alebo chemicky nestriekajú iné plodiny a rastliny.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme v Dobrej rade hovorili o spôsoboch sušenia liečivých rastlín. Ak sme nazbierali kvety a listy, vhodné je sušiť ich na sieťke alebo tácke. Ak máme stonku a listy, zviažeme ich a obrátené zavesíme na šnúru. Po usušení ich uložíme do nádob alebo papierových vrecúšok. Ako ich teda najdlhšie udržať v zásobe?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kvetmi púpavy, sedmokrásky alebo čakanky môžeme ozdobiť obložené chlebíčky, ďatelinou prizdobujeme sladké dezerty. Tému využitia liečivých rastlín sme zďaleka nevyčerpali, určite sa k nej ešte vrátime.

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame