Prírodné prípravky

Prírodné prípravky

Štípance od komárov a iného hmyzu, drobné poranenia, či popáleniny zo slnka. Na vyliečenie týchto nepríjemných kožných problémov dostaneme viaceré hotové prípravky v lekárni, či drogérii, no môžeme si ich so zaručenou účinnosťou vyrobiť aj sami. Z liečivých rastlín, ale aj plodov. Tento týždeň vám v Dobrej rade, povieme ako na to. Pýtať sa bude Iveta Pospíšilová a odpovedať učiteľka Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch Martina Karoly.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skorocel macerujeme najmenej dva týždne v tmavom chladnom priestore. Zajtra si pripravíme domáci prírodný repelent.

Podľa zistení odborníkov z oblasti hematológie si samičky komárov najviac pochutia na krvnej skupine 0. Dotieravé komáre a iný hmyz však neobchádzajú ani ľudí s ostatnými skupinami. Siahame po repelentoch, octe, prípadne konzumujeme vitamín B v tabletkovej forme. Iveta Pospíšilová v Dobrej rade od Martiny Karoly z Ostrova neďaleko Piešťan zistila, ako si môžeme z dostupných byliniek pripraviť účinný prostriedok aj sami.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Karoly hovorí, že tento repelent spoľahlivo funguje. Odporúča vždy, keď odchádzame z lesa alebo záhrady, otriasť si šatstvo a skontrolovať sa, aby sme si neodniesli aj kliešťa.

Letné horúčavy nás lákajú na kúpaliská i do prírody. Opaľovať sa môžeme aj pri práci v záhrade a ak si nedáme pozor, ľahko môžeme dostať úpal či nepríjemne si spáliť pokožku. Popáleniny nám však hrozia aj pri neopatrnom manipulovaní s grilovacím náradím alebo aj pri opekaní na ohnisku. Príroda má prostriedky aj na tieto problémy. Aké, to sa Iveta Pospíšilová opýtala učiteľky zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch Martiny Karoly.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aby sa liečivé aloe  vera alebo skalná ruža nedostali do kontaktu s kovom, použijeme na ich rezanie keramický nôž. Leto zvykne byť aj obdobím častejších žalúdočných a črevných problémov.

Žalúdočné a črevné problémy nás nemusia prekvapiť iba na dovolenke v exotike, ale aj v domácom prostredí. Aj pri takýchto ťažkostiach máme pomocníkov medzi liečivými rastlinami. Iveta Pospíšilová viac zistila od Martiny Karoly z Ostrova v okrese Piešťany.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Orechový likér môžeme preventívne užívať po malých lyžičkách alebo deťom pridávať do čaju. Podobne ako medvedí cesnak alebo oregano má silné antiparazitické účinky.

Od pondelka v Dobrej rade počúvame recepty, ako si pripraviť účinné čaje alebo tinktúry a prírodné prostriedky na rôzne neduhy. Akými sú napríklad dotieravý hmyz, popáleniny, drobné rany, žalúdočná nevoľnosť. Sériu zakončíme témou prírodných krémov. Iveta Pospíšilová zisťovala od Martiny Karoly zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch, z akých liečivých rastlín ich vyrába.  

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na výrobu domácich liečivých krémov je dobrá aj bravčová masť. Proces miešania a zalievania netrvá dlho, prácne je skôr čistenie riadov po mastných zložkách. Od pondelka v Dobrej rade opäť zmeníme tému. Sloganom bude známe porekadlo Šaty robia človeka.

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame