Ako zúročiť zážitky z letných prázdnin

Ako zúročiť zážitky z letných prázdnin

A je pomaly po prázdninách. Školopovinné deti budú prichádzať do školských lavíc s prázdninovými zážitkami. Či už boli s rodičmi pri mori, alebo prežili prázdniny doma, so starými rodičmi - zážitky si uchovajú. Ale ako s nimi  môžu pracovať počas školského roka rodičia a učitelia v školách? Ako zúročiť alebo využiť pri vzdelávaní a výchove detí - to čo zažili?
Beáta Repíková oslovila Dr. Alenu Kopányiovú z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na začiatku školského roka dostanú nové úlohy nielen deti a ich učitelia. Ale aj rodičia budú zapojení do výchovno-vzdelávacieho procesu svojich detí. Ako dosiahnuť, aby komunikácia „ neviazla „ či už doma medzi rodičmi a deťmi, alebo v škole medzi rodičmi a učiteľmi? Psychológovia tvrdia, že dobrá komunikácia pomáha, aby boli deti v škole spokojné a ich rodičia tiež. Čo odporúčajú rodičom a učiteľom? Beáta Repíková oslovila Dr. Alenu Kopányiovú z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na začiatku školského roka riešia rodičia so svojimi deťmi aj to - čomu sa budú venovať vo voľnom čase. Pravda iné je to keď je dieťa na základnej škole a iné keď je už stredoškolák. Ako zaťažiť školopovinné deti mimoškolskými aktivitami - krúžkami - vo voľnom čase po vyučovaní? Čo brať najmä do úvahy? To na čo má naše dieťa talent, alebo to, čo chce samé vyskúšať? Beáta Repíková oslovila Dr. Alenu Kopányiovú z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas školského roka sa možno pýtame, ako žiakov učíme, či ich dostatočne na život pripravíme? Učitelia by mali vnímať, aké schopnosti môžu rozvíjať u žiakov. Mať vysoké očakávania a postaviť latku vysoko je motivujúce pre dieťa, najmä ak tak robia rodičia. Ako brať do úvahy výnimočnosť svojho dieťaťa? Beáta Repíková oslovila PhDr. Alenu Kopányiovú z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po nasledujúcich víkendových dňoch už idú školopovinné deti do školy. Počas školského roka získajú nové vedomosti a zručnosti, nielen v školských laviciach, ale aj vo voľnočasových krúžkových aktivitách. Ako dosiahnuť to - aby bolo naše dieťa hravé, veselé, šťastné a spokojné - ako cez prázdniny. Niekoľko rád ponúka s Beátou Repíkovou - doktorka Alena Kopányiová z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na budúci týždeň poradíme všetkým plavcom, najmä tým rekreačným.

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame