Ako si pripraviť vianočnú rybu

Ako si pripraviť vianočnú rybu

Tento týždeň budeme kupovať živé ryby. Naučíme sa, ako si ich správne usmrtiť, uskladniť, očistiť a pripraviť na konzumáciu. A začneme kaprom, hoci ani jeho spotreba na Slovensku stále nie je taká vysoká, ako by si odborníci na výživu priali. Ale to v prípade Slovákov platí pre rybacie špeciality počas celého roka. Aké ryby patria na sviatočný stôl – na to sa Miroslav Würfl najprv opýtal profesionálneho rybára zo Stupavy Juraja Vaicenbachera.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V slovenských rybníkoch ešte aj teraz pláva kapor, sumec či amur, ktorého sa nedávno na spoločnom výlove rybárom nepodarilo dostať do siete. Niekoľko desiatok ton kaprov však takéto šťastie nemalo – sú určené na sviatky a tak ich previezli do menších sádok, v ktorých vydržia až do Vianoc. Možno sa aj vy v najbližších dňoch vyberiete kúpiť vianočného živého kapra. Viete, podľa čoho zistíte, že ryba je naozaj zdravá a v dobrej kondícii? Miroslav Würfl hľadal odpovede aj na tieto otázky v stupavskom rybárstve u chovateľa a rybára Juraja Vaicenbachera.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň kupujeme na Vianoce živé ryby. Už vieme, aké patria na sviatočný stôl, aj ako zistíme, že ryba je naozaj zdravá a v dobrej kondícii. Ak si aj vy už onedlho zadovážite napríklad vianočného živého kapra, snáď oceníte niekoľko rád, aké podmienky by sme mu mali vytvoriť na ceste domov. Miroslav Würfl sa na túto tému rozprával s profesionálnym rybárom zo Stupavy Jurajom Vaicenbacherom.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štatistiky hovoria, že ľudia radšej kupujú živých ako vyčistených kaprov. Rybári zasa tvrdia, že je lepšie dať si rybu odborne spracovať, ako ju mučiť týždeň vo vani. Ako si vianočného kapra môžeme jednoducho očistiť a pripraviť na konzumáciu zisťoval Miroslav Würfl. Zašiel do rodinného rybárstva v parku za kaštieľom v Stupave - a oslovil dlhoročného chovateľa rýb, inžiniera Juraja Vaicenbachera.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vianoce sú už takmer za dverami, a tak tento týždeň kupujeme živé ryby. Od pondelka sme sa naučili vybrať skutočne zdravé a druhovo vhodné ryby, ktoré patria na sviatočný stôl. Vieme, ako ich uskladniť, očistiť, a dnes si povieme, ako si z tradičného kapra urobíme polovičné filety, aby sme na tanieri nemali veľa kostí. Je to špeciálna technika, ktorú Miroslavovi Würflovi priblížil profesionálny rybár zo Stupavy, Juraj Vaicenbacher.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bol profesionálny rybár zo Stupavy Juraj Vaicenbacher, ktorý nám radil – ako si vybrať a v domácich podmienkach spracovať živé ryby na vianočné sviatky.
Od pondelka zmeníme tému -  budeme hovoriť, ako prežiť vianočné hodovanie v zdraví, ako si jedlo vychutnať a ako sa vyvarovať prejedania.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame