Liečivé rastliny a vedecké poznatky

Liečivé rastliny a vedecké poznatky

„Prírodné nie je vždy bezpečné“, to by sme si mali uvedomiť. Preto odborníci skúmajú pozitívne a negatívne účinky rastlín a snažia sa na prírodné látky pozerať rovnako ako na syntetické a uplatňujú pri nich aj klinické postupy. Tento týždeň budeme hovoriť o liečivých rastlinách, ktoré sú najlepšie vedecky preskúmané. Mária Babinská oslovila Jaroslava Tótha z Katedry farmakognózie a botaniky Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa budeme venovať liečivým rastlinám, ktoré sú najlepšie vedecky preskúmané. Dnes sa zameriame na Ginko dvojlaločné, čiže po latinsky Ginkgo biloba. Tento strom rastie v parkoch, staré vzácne ginká sú aj v Sade Janka Kráľa v Petržalke. Je to obľúbená drevina z architektonického a urbanistického hľadiska, pretože rastie pomaly a má vzdušnú korunu, čiže sa veľmi nerozvetvuje, preto sa často vysádza v trávnikových pásoch medzi pruhmi. Prvýkrát sa tento strom doviezol do Európy až v 18. storočí, najstarší sa nachádza v Holandsku. Mária Babinská oslovila Jaroslava Tótha z Katedry farmakognózie a botaniky Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už od pradávna rastliny slúžili nielen ako potrava, ale aj na liečenie. A formou náhod a omylov sa utvorila skupina liečivých rastlín. My sa tento týždeň venujeme tým, ktoré sú najlepšie vedecky preskúmané. Samozrejme, vždy treba mať na pamäti, že „prírodné nie je vždy bezpečné“. Dnes sa budeme venovať ľubovníku. Mária Babinská sa zhovárala s Jaroslavom Tóthom z Katedry farmakognózie a botaniky Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najlepšie vedecky preskúmané liečivé rastliny, to je téma tohto týždňovej dobrej rady. Už sme hovorili o ľubovníku, ale aj o ginku, no a dnes si zoberieme na mušku rastliny, ktoré nám môžu pomôcť pri respiračných ochoreniach. Mária Babinská oslovila Jaroslava Tótha z Katedry farmakognózie a botaniky Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Najskôr začneme prírodnými liečivami, ktoré účinkujú pri horúčke.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohí z nás veria účinkom liečivých rastlín. No, mnohé sú aj jedovaté, takže platí veta, prírodné nie je vždy je bezpečné. Dnes nás čaká záverečná časť dobrej rady na tému - Najlepšie vedecky preskúmané liečivé rastliny. Mária Babinská sa rozprávala s Jaroslavom Tóthom z Katedry farmakognózie a botaniky Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Čo nám môže pomôcť pri tráviacich problémoch?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na budúci týždeň sa budeme starať o izbové rastliny.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame