Zdravé oči

Zdravé oči

Na preventívne očné prehliadky -  podľa minuloročného reprezentatívneho prieskumu - nechodí vyše 40 % Slovákov. Je jasné, že „naše oftalmologické dobré rady“ spomínané  prehliadky nenahradia. Možno však niekoho aspoň upozornia, čo je dôležité vedieť v starostlivosti o oči. S uznávanou očnou lekárkou MUDr. Erikou Vodrážkovou sa rozpráva Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Dávaj na to pozor, ako na vlastné oči“ - túto vetu občas  vyslovíme, ak nám na niečom naozaj veľmi záleží. Zákonite teda predpokladám, že na očiach záleží každému z nás. Verím, preto, že vám padne vhod aspoň zopár  informácií a dobrých rád od skúsenej očnej lekárky MUDr. Eriky Vodrážkovej. Oslovila ju moja kolegyňa Jana Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, čo na prvý pohľad vyzerá, ako závažný zdravotný problém, volajúci po urgentnom medicínskom zásahu - vôbec nemusí znamenať katastrofu. Ale naopak to - nad čím prejdeme bez povšimnutia - môže byť nenapraviteľné poškodenie zdravia. V dnešnej rade preto najskôr  radím, aby ste pozorne počúvali vysvetlenie oftalmologičky MUDr. Eriky Vodrážkovej. Aj za vás sa pýta Jana Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takmer všetko sa dá premietnuť do čísiel a „celkom slušne“ sú číselne zmapované aj ľudské či. Žmurkáme vraj priemerne 12-krát za minútu, čo je približne 10 000-krát za deň, pričom v stresovej situácií, alebo v nebezpečenstve - oči automaticky zavrieme. Takáto obranná reakcia našich očí však nefunguje vždy a za každých okolností. V rozhovore s očnou lekárkou MUDr. Erikou Vodrážkovou pokračuje Jana Bleyová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Existuje taký údaj, že o vlastnom zdraví až v 80 - tich percentách - rozhodujeme my sami - teda, že zdravie máme vo svojich rukách. Máme aj v prípade kvalitného videnia a dobrého zraku? Zaujímalo Janu Bleyovú a pýtala sa uznávanej očnej lekárky MUDr. Eriky Vodrážkovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekoľko užitočných rád o tom, ako si udržať ostrý zrak - vám počas týždňa ponúkala Jana Bleyová s oftalmologičkou MUDr. Erikou Vodrážkovou. Na budúci týždeň spolu zájdeme do obchodu s elektronikou. Viete, na čo treba myslieť, keď kupujete chladničku, televízor, sporák alebo umývačku riadu? Počúvajte, máme pre vás niekoľko dobrých rád od pondelka do piatka.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame