Ako môžeme prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia v regióne

Ako môžeme prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia v regióne

Viete čo dýchate? Väčšina obyvateľstva žije v presvedčení, že pod znečistenie ovzdušia sa najviac podpisujú veľké priemyselné podniky, ale na prvé miesto v znečisťovaní vzduchu, ktorý dýchame patrí cestnej doprave, ktorá dokonca prevyšuje energetiku. Až potom nasleduje priemysel, či vykurovanie domácností.  Kvalita ovzdušia je nesmierne dôležitá pre naše zdravie. Aj o tom začala v Dobrej rade tému o kvalite ovzdušia a o tom, čo môžeme my sami spraviť pre jej zlepšenie s Janou Paluchovou, vedúcou oddelenia LIFE zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa prieskumu Európskej komisie v roku 2022 zameraného na získanie názorov na zmenu kvality ovzdušia za posledných desať rokov si na Slovensku až 43% oslovených myslí, že kvalita ovzdušia na Slovensku sa za toto obdobie zhoršila. A naozaj Slovensko patrí spolu s Poľskom, Českom a Maďarskom ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v Európskej únii. My sami však môžeme spraviť veľa preto, aby sme tento stav pomáhali naprávať. A pretože najväčším zdrojom znečisťovania ovzdušia je cestná doprava, tento týždeň Tatiana Šušková s Janou Paluchovou zo Slovenskej agentúry životného prostredia ponúka rady ako k prispieť ku kvalitnejšiemu ovzdušiu udržateľnou mobilitou.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako prispieť aj vlastným správaním k zlepšeniu ovzdušia, ktoré dýchame? Jedným zo základov je osobne prispievať  k udržateľnej mobilite vo vašej obci alebo v meste. Jednoducho povedané nechať ráno auto doma a prepraviť sa tam kam potrebujeme iným spôsobom. Tatiana Šušková sa tento týždeň v Dobrej rade zhovára o udržateľnej mobilite s Janou Paluchovou zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo môžeme spraviť pre dobrú kvalitu ovzdušia, v ktorom žijeme?
Najväčším znečisťovateľom vzduchu, ktorý dýchame je automobilová doprava. Odpoveď teda vyzerá veľmi jednoducho – aj tým, že ráno nesadneme do auta, ale využijeme mestskú dopravu, vlakové spojenie, alebo v prípade kratšej vzdialenosti bicykel môžeme významne k jednoznačnej odpovedi na uvedenú otázku. Tatiane Šuškovej to potvrdila aj Jana Paluchová, vedúca oddelenia LIFE zo Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá zdôraznila, že takýmto spôsobom robíme naše ulice aj bezpečnejšími pre tých najmenších a všetkých chodcov.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dýchanie je základnou a nepretržitou ľudskou potrebou, preto je kvalita ovzdušia nesmierne dôležitá pre kvalitu nášho zdravia. V Dobrej rade sme si tento týždeň už povedali ako sa znečistené ovzdušie podpisuje na nelichotivých štatistikách zdravotného stavu aj to ako môžeme sami prispieť k tomu, aby sa nám zdravšie dýchalo. Či dýchame v mieste, kde žijeme zdravo môžeme zistiť aj prostredníctvom moderných technológií. Jana Paluchová, vedúca oddelenia LIFE zo Slovenskej agentúry životného prostredia povedala viac Tatiane Šuškovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý z nás teda môže svojou „troškou“ prispieť aj k zlepšovaniu kvality ovzdušia, ktoré dýchame. Budúci týždeň sa v Dobrej rade budeme venovať problematike.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame