Dotyky: Ako rozvíjať dieťa so sluchovým postihnutím

Dotyky: Ako rozvíjať dieťa so sluchovým postihnutím

Pred týždňom sa začal nový školský, ale aj škôlkársky rok. Aj v bežných triedach či školských kluboch už môžete stretnúť deti so sluchovým postihnutím. Pre mnohých učiteľov je to nová skúsenosť a majú veľa otázok Ako čo najlepšie rozvinúť ich reč? Ako ich vzdelávať? Ako naplno využiť zvyšky sluchu, ktoré majú? O tom všetkom sa Michal Herceg porozprával s profesorkou Darinou Tarcsiovou. Ona sama sa narodila nepočujúcim rodičom a posunkový jazyk považuje za svoj materinský. Spolu so Silviou Hovorkovou a Martinou Rzymanovou napísala dve rozsiahle knihy - Máme doma dieťa s poruchou sluchu 1 a 2. Knihy sa zameriavajú na obdobie od zistenia poruchy sluchu po vstup na základnú školu. Začnime tým, ako sa sluchové problémy u detí odhaľujú.

Dotyky - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o tom, čo všetko môže pomôcť deťom so sluchovým postihnutím v prvých rokoch života a ich rodičom. Jeden typ hneď na úvod ponúka prof. Darina Tarcsiová, spoluautorka kníh Máme dieťa s poruchou sluchu 1 a 2.

Dotyky - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetko, o čom sme teraz hovorili a ešte oveľa viac nájdete v dvoch knihách. Zopakujem ich názov: Máme dieťa s poruchou sluchu 1 a 2. Knihy sú dostupné aj v elektronickej podobe na internete.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame