Polievka s citrónovou trávou

Polievka s citrónovou trávou

Tento týždeň sa v Kulináriu zameriavame na rastliny, ktoré sú typické pre východoázijskú kuchyňu. Už sme vám predstavili galgan – alebo správne alpíniu galangovú, koriander siaty a dnes si Soňa Juriková vybrala citrónovú trávu. Botanik Jaromír Kučera ju hneď opravil, pretože citrónová tráva je ľudový názov. Správne sa volá: 

Polievka s citrónovou trávou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prísady:
1 l slepačieho vývaru
4 jarné cibuľky
2 PL nasekaných koriandrových lístkov
1 chilli paprička
3 stonky citrónovej trávy (vôňovca citrónového)
1PL rybacej ázijskej omáčky
trochu limetkovej kôry
2 PL limetkovej šťavy
500 g mrazených garnátov alebo kreviet.

Postup:
V slepačom vývare povaríme na miernom ohni všetky prísady okrem garnátov (alebo mrazených kreviet). Varíme asi 20 minút, aby sa jednotlivé chute uvoľnili do tekutiny. Scedíme, aby sme z vývaru odstránili pevné časti. Vyčistený vývar opäť vlejeme do hrnca, pridáme garnáty a varíme asi 2 minúty, aby sa morské kôrovce zohriali a zmäkli.
Podávame posypané jarnou cibuľkou alebo vňaťou koriandra.


Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame