Staré ovčiarske príslovie tvrdí, že „ovca dojí pyskom“. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý vplyv na zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Tá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Medzi syrmi by sme ju mohli nazvať slovenským bielym zlatom. Domáci sú na jej špecifickú chuť zvyknutí a šéfkuchár Braňo Križan z prestížnej reštaurácie v centre Bratislavy Tatiane Šuškovej potvrdil, že chutí aj zahraničným hosťom. A pripravovať sa dá naozaj exkluzívne:
Bryndzový osúch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na kysnuté cesto potrebujeme:
500 gramov hladkej muky
kocku droždia
2 žĺtka
soľ
cukor
60 gramov masla
250 ml vlažnej vody
na potretie osúcha:
bryndza 250 gramov
smotana 200 ml
slaninka
Postup:
Klasickým spôsobom vypracujeme skôr redšie kysnuté cesto, dobre vykysnuté vylejeme na plech, rukami potretými bravčovou masťou ho roztiahneme po celej jeho ploche.
Bryndzu zmiešame so smotanou, vylejeme a potrieme zmesou cesto, pridáme pokrájanú domácu slaninku, pečieme na 200 stupňoch približne 10-15 minút.
Dobrú chuť.