Škoricové slimáky

Škoricové slimáky

Aj dnešný recept pre vás nahral Michal Herceg. Dagmar Straková z Cífera ho nazvala Strašne dobré škoricové slimáky. 

Škoricové slimáky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Strašne dobré škoricové slimáky
Kysnuté cesto: 125 ml plnotučného mlieka, 125 ml vody, 1 balíček sušeného droždia (7 g), 55 g krupicového cukru, 4 PL rozpusteného masla, 1 veľký žĺtok, 340 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 1/2 zarovnanej ČL soli
Plnka: 185 g zmäknutého masla, 75 g krupicového cukru, 2 zarovnané PL mletej škorice
Urobíme kvások z vlažného mlieka, vody, kvasníc a štipky cukru. Medzitým v miske rozšľaháme žĺtok, vanilkový cukor a  rozpustené maslo. V mise zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme žĺtkovú zmes, kvások a vymiešame hladké, nelepivé cesto. Ručne, robotom alebo na doske. Vytvarujeme do gule, potrieme tukom zo všetkých strán a dáme do vymastenej misy na kysnutie. prikryté necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Podľa pôvodného návodu to trvá cca 75 minút, ale mne to v lete kyslo rýchlejšie. Po vykysnutí dáme na pomúčenú pracovnú dosku, vyvaľkáme na tvar cca 23 x 32 cm.
Na rozváľané cesto rozotrieme mäkké maslo (alebo nastrúhame na hrubom strúhadle). Okraje na šírku 2 cm necháme voľné. V miske zmiešame  škoricu a cukor. Posypeme tým cesto s maslom, podľa ľubovôle pridáme namočené hrozienka. prázdne okraje cesta potrieme vodou. Zvinieme na roládu o šírke 46 cm. Niťou nakrájame na 12 slimákov o šírke cca 3,8 cm. Kladieme do vymastenej formy, prikryjeme fóliu alebo utierkou a necháme ešte podkysnúť (cca 1 hodinu podľa návodu, podľa mňa závisí od kvasníc a teploty). Pečiem v trúbe vyhriatej na 175 stupňov asi 25 - 30 minút. Po vytiahnutí z trúby, necháme ešte 10 minút chladnúť vo forme.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame