Slaný puding

Slaný puding

Predjedlá sa podávali s veľkým úspechom predovšetkým v období pred 1. svetovou vojnou ako súčasť nedeľných obedov. Zaujímavosťou je, že až po polievke. Boli to rôzne mäsové rolády, paštéty, plnená dusená zelenina, pražené krokety, mäsové výbehy- nákypy a tiež slané pudingy. Aj náš dnešný recept, ktorý je spomienkou na mestskú kuchyňu pred 150 rokmi je z kategórie slaných pudingov a vyskúšala ho pokračovateľka Živeniarskej tradície Alena Bučeková . Má názov Slaný puding so syrom a pôlkovou, teda egrešovou omáčkou.  

Slaný puding Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slaný puding so syrom a pôlkovou - egrešovou omáčkou potrebujeme: tri a pol decilitra múky, tri a pol decilitra kyslej smotany, 6 žĺtkov, soľ, maslo, syr alebo bryndzu na posypanie. Postup: Žĺtky, soľ, smotanu a múku miešame dovtedy, kým sa nevytvorí hladké cesto. Potom vezmeme utierku, natrieme ju nahrubo maslom a do nej vlejeme cesto. Previažeme špagátom voľnejšie, aby cesto mohlo narásť. Vložíme do hrnca s horúcou vodou. Zakryté varíme 30 minút. Vyberieme z vody, obrúsok rozbalíme, puding nakrájame na misu a posypeme syrom, alebo  bryndzou. Podávame s pôlkovou - egrešovou omáčkou. Omáčka: Zrelé egreše umyjeme a rozvaríme vo vode s cukrom, alebo  použijeme 7 dcl kompót. Pridáme soľ, svetlú zápražku z lyžice masti a hladkej múky. Môžeme pridať trochu sladkej smotany alebo štipľavej papriky.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame